Izraelští vojáci v Libanonu

Izraelští vojáci v Libanonu - Izraelští vojáci postupují dál do Libanonu. | foto: Eliana Aponte, Reuters

OSN obvinila z porušení křehkého příměří Izrael

  • 357
Generální tajemník OSN Kofi Annan obvinil Izrael z porušení příměří v Libanonu. Izraelská armáda včera provedla výsadek na libanonské území. Annan je tím rozčarován.

Izraelsko - Libanonský konflikt

Šéf OSN mluvil o poslední události v Libanonu s tamním premiérem Siniurou i izraelským premiérem Olmertem.

"Generální tajemník je hluboce znepokojen izraelským porušením dohody o zastavení násilností, která je zakotvena v rezoluci Rady bezpečnosti," stojí v prohlášení OSN.

Izraelští vojáci se po sobotním výsadku hluboko na libanonském území střetli s bojovníky Hizballáhu a dali se na ústup. Podle některých informací zemřelo šest Izraelců. - více zde

Izrael trvá na tom, že akce byla jen obranou. Měla prý zabránit dodávce zbraní pro Hizballáh z Íránu a Sýrie.

"Každé takovéto porušení rezoluce Rady bezpečnosti ohrožuje křehký mír, kterého se podařilo dosáhnout po složitých jednáních, a podrývá autoritu libanonské vlády," stojí dál v prohlášení OSN. Annan také vyzval obě strany, aby dodržovaly příměří a vyvarovaly se provokací.

Libanon: Příměří ohlídáme
Libanonský ministr obrany prohlásil, že armáda jeho země přísně zakročí proti jakémukoli pokusu o porušení příměří. "Každá raketa vypálená z Libanonu prospěje Izraeli," řekl. Taková situace podle něj může být předehrou k dalšímu izraelskému útoku.

Ministr Elias al-Murr také vyjádřil přesvědčení, že hnutí Hizballáh bude příměří respektovat. Ministr také ujistil, že libanonská armáda kontroluje hranice se Sýrií a zamezí pašování zbraní pro Hizballáh. "Žádný prostor k pašování tam není," uzavřel ministr.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video