Požár vlaku na severozápadě Bulharska

Požár vlaku na severozápadě Bulharska - Neštěstí si vyžádalo osm obětí včetně jednoho dítěte. (29. 2. 2008) | foto: Reuters

Osm lidí zemřelo při požáru vlaku v Bulharsku

Osm cestujících včetně jednoho dítěte zahynulo a dalších devět bylo zraněno při požáru, který v noci zachvátil vlak na severozápadě Bulharska. Oheň propukl poblíž nádraží Červen Brjag v lůžkovém a lehátkovém voze vlaku, který jel ze Sofie do Kardamu.

Úřady původně hlásily jen tři mrtvé. "Všech osm obětí jsme našli uvnitř vlaku, těla byla zcela spálená, takže nemohla být identifikována," uvedl zástupce místních úřadů. Identifikace mrtvých tak bude odkázána na testy DNA.

Ve vagonech, kde zuřil požár, cestovalo 62 lidí. Příčinu požáru zatím vyšetřuje policie, podle bulharského ministra vnitra Rumena Petkova nicméně nešlo o žhářství. Agentura ČTK uvedla, že se pravděpodobně v jednom kupé vznítily záclony od rozbité lampičky.

Požár vlaku na severozápadě Bulharska

"Všechno se to odehrálo velice rychle, oheň se bleskově rozšířil. Utíkali jsme z vlaku bosí, někteří lidé skákali z oken ve spodním prádle," vylíčila v televizi situaci jedna z cestujících Marina Novačevová.

"V celém vlaku byly jen tři hasicí přístroje, z nich navíc fungoval jen jediný," popsala. Čtyři se zraněných museli být s popáleninami ošetřeni v nemocnici.

Podle šéfa bulharských železnic Olega Petkova však k porušení bezpečnostních předpisů nedošlo. Odmítl také spekulace o tom, že na vině rychlého rozšíření požáru mohl být technický stav vagonů, které jsou starší než pětadvacet let. "Všechny vagony zdárně absolvovaly všechny kontroly," vysvětlil.

"Od roku 1992 jsme nezažili takové neštěstí s tolika mrtvými," dodal Petkov. V srpnu 1992 zahynulo v Bulharsku deset cestujících při srážce osobního a nákladního vlaku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video