Oslavy jako na Nový rok. Španělé a Belgičané přivítali rozvolnění s pompou

  • 80
Španělsko v noci na neděli náležitě oslavilo konec nouzového stavu a také zákazu nočního vycházení. Mladí Španělé po celé zemi vyšli do ulic, kde společně zpívali a tančili. Konec koronavirové uzávěry oslavily tisíce mladých lidí i v belgické metropoli. Večírek v neděli brzy nad ránem musela rozpustit bruselská policie.

Nálada v ulicích španělských měst se podle agentury Reuters podobala oslavám Nového roku. Na madridském náměstí Puerta del Sol hodiny odbily půlnoc za potlesku stovek lidí, v Barceloně se popíjející lidé zase ve velkém shromažďovali na pláži. Tamní policie měla zvláštní úkol oslavující masy v deset hodin večer poslat domů, aby jim po půlnoci, kdy uvolnění zákazu nočního vycházení vstoupilo v platnost, umožnila návrat.

Někteří Španělé měli nasazené roušky, mnoho z nich ale nedodržovalo bezpečné rozestupy a s přáteli se líbali, objímali, tančili, zpívali a provolávali heslo „Svoboda“.

„Svoboda nezahrnuje porušování pravidel,“ kritizoval noční oslavy konzervativní madridský starosta José Luis Martínez Almeida, který zároveň zdůraznil, že je v ulicích zakázáno pít alkoholické nápoje.

Sedmiměsíční večerní zákaz vycházení

Davy lidí se sešly i na bruselském náměstí Flagey a v jeho okolí, kde oslavily konec zákazu vycházení od desíti večer do šesti ráno. Ten platil téměř sedm měsíců od loňského října. 

Otevřít se v Belgii mohou i zahrádky restaurací a kaváren, stále však platí zákaz pití alkoholu ve večerních hodinách a po desáté večer se na veřejnosti nemají scházet víc než tři lidé.

Okolo půl druhé ráno na známém bruselském náměstí zůstalo ještě okolo 500 lidí, proti kterým policie zakročila vodními děly a tři z nich zadržela. Dva lidé včetně policisty byli zraněni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video