Viktor Orbán

Viktor Orbán | foto: AP

V maďarském hotelu by měla uklízet jen maďarská uklízečka, prohlásil Orbán

  • 281
Maďarsko si musí zachovat etnickou homogenitu, přílišné mísení národností přináší jen problémy. V projevu na akci Maďarské komory průmyslu a obchodu to v úterý uvedl premiér Viktor Orbán, který dlouhodobě brojí proti imigraci do země. Zároveň pohrozil, že pokud některá země bude diskriminovat Maďary, odpoví Budapešť stejně.

Maďarské hospodářství je třeba ochránit před riziky, které v oblasti vytváření pracovních míst a daní představuje Evropská unie, uvedl také premiér. Zároveň se vyslovil proti snaze bojovat s nedostatkem sil na maďarském pracovním trhu povoláváním takzvaných gastarbeiterů, tedy zahraničních pracovníků.

Orbán zdůraznil, že by nechtěl zemi dostat do situace, kdy méně kvalifikované profese vykonávají pouze cizinci. V maďarském hotelu by měla uklízet maďarská uklízečka, uvedl.

Jestliže některá země zavede diskriminační opatření vůči Maďarům, odpoví Budapešť stejně, slíbil rovněž předseda vlády. Podle serveru hvg.hu měl zřejmě na mysli případná omezení spojená s odchodem Británie z Evropské unie nebo v Rakousku chystané snížení přídavků na děti vyplácené cizincům, jejichž potomci žijí v původní vlasti. Podle agentury APA by se takové opatření dotklo především pracovníků z Maďarska, Polska a Slovenska.

Premiér a předseda konzervativní strany Fidesz dlouhodobě vystupuje proti přistěhovalectví do Maďarska. Od počátku tohoto roku dává Orbán najevo, že letos se může opakovat mohutný příval uprchlíků a migrantů z roku 2015. Kritici obviňují Orbána z šíření nacionalismu a xenofobie a z postupného odbourávání demokracie v zemi.

V pondělí Maďarsko začalo stavět druhou řadu oplocení, které loni vybudovalo na hranicích se Srbskem ve snaze zastavit ilegální pronikání migrantů na své území. Druhá řada oplocení je vybavena senzorovým systémem a tepelnými i klasickými kamerami. Mezi ploty vede příkop s cestou pro hraniční policii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video