Žena v Gyongyosu projíždí na kole kolem protiimigračního předvolebního...

Žena v Gyongyosu projíždí na kole kolem protiimigračního předvolebního billboardu maďarského premiéra Viktora Orbána. (8. dubna 2018) | foto: Reuters

Orbán v kampani použil stejnou fotku migrantů jako Farage před brexitem

  • 95
Maďarský premiér Viktor Orbán použil v předvolební kampani na billboardech stejnou fotografii s davem migrantů, kterou před dvěma lety využil Nigel Farage před referendem o brexitu. Na snímku jsou běženci překračující chorvatsko-slovinskou hranici.

Snímek byl pořízen v roce 2015 během vrcholu migrační krize v Evropě a využil ho už před dvěma lety v referendu o setrvání Británie v Evropské unii i tehdejší předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage.

Muž v centru Budapešti prochází kolem protiimigračního předvolebního billboardu...
Předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage při...

Stejná fotografie: na prvním snímku před volbami v Maďarsku, na druhém před billboardem pózuje Nigel Farage před hlasováním o brexitu.

Orbánova strana Fidesz, která se staví odmítavě k přijímání migrantů, na fotografii přidala značku „stop“. Z přistěhovalectví učinil maďarský premiér jedno z hlavních témat své kampaně.

Farage svůj billboard doplnil heslem Bod zlomu a nápisem, že Evropská unie všechny zklamala a že je nejvyšší čas převzít kontrolu nad svými hranicemi. Referendum v roce 2016 těsně vyhráli zastánci odchodu Británie z EU.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video