Mládě orangutana v basilejské zoo (31.01.2019) | foto: AP

Nevěra v orangutaním výběhu. Pravého otce mláděte odhalil test DNA

  • 20
Chovatel míní, příroda mění. Vedení basilejské zoologické zahrady zaskočil výsledek testů DNA u samičky, která přišla na svět loni v létě. Ukázalo se, že jejím otcem je jiný samec, než předpokládali.

V zoologické zahradě žije devět orangutanů. Jsou rozděleni do tří skupin, kdy v každé žije samec, samice a jedno mládě. Jedenáctiletá samice Maja loni v srpnu vrhla mládě, které dostalo jméno Padma. Samcem, s nímž Maja sdílí výběh, je 14letý Budi.

V Basileji jsou mláďatům orangutanů v rámci programu na záchranu ohrožených druhů odebírány vzorky DNA a jejich výsledky pak zoologové porovnávají s DNA matky a potenciálních otců.

Až dosud výsledky testů nepřinášely žádná překvapení, uvádějí zoologové. V případě malé Padmy se však ukázalo, že její matka před svým partnerem Budim, kterého jí vybrali lidé, dala přednost 18letému samci Vendelovi. Překážkou jim nebyl ani plot, který odděluje výběhy.

„Z biologického hlediska tento výsledek tak překvapivý není,“ uvádí basilejská zoo. Vendel má jako jediný z tamních samců lícní valy. Takové jedince si orangutaní samice prý vybírají coby otce svých potomků i ve volné přírodě raději než samce bez tohoto nepřehlédnutelného prvku v obličeji. Vendel je navíc mezi basilejskými samci dominantní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video