Pákistánský prezident Mušaraf a premiér Gílání s olympijskou pochodní (16. dubna 2008)

Pákistánský prezident Mušaraf a premiér Gílání s olympijskou pochodní (16. dubna 2008) | foto: Reuters

Olympijský oheň má za sebou klidnou zastávku v Pákistánu, míří do Indie

  • 5
S vyloučením veřejnosti. Za zavřenými dveřmi a jen pro zvané. Taková byla zastávka olympijského ohně v Pákistánu. Tamní úřady se nebály ani tak protičínských protestů, jako spíš násilností ze strany islámských radikálů. Proto se důležití lidé zavřeli s pochodní na stadionu, zhlédli ceremonii a poslali symbol her do Indie.

Ceremoniál se konal na hlavním islámábádském stadionu Jinnah. Přihlíželi mu jen zvaní hosté - včetně prezidenta Mušarafa a nového premiéra Gíláního. Na akci, jíž se obyčejní Pákistánci neměli šanci zúčastnit, dohlížely tři tisíce vojáků a policistů. Aby nedošlo k násilí.

V Pákistánu, další zastávce olympijské pochodně na její cestě kolem světa, se nečekaly protičínské protesty podobné těm, které se odehrály v Londýně, Paříži či San Francisku. Tam lidé v ulicích vyjadřovali nesouhlas s porušováním lidských práv v Číně a s březnovým zásahem Pekingu proti nepokojům v Tibetu.

Ale Islámábád má s Čínou letité a pevné vazby. A že by se k akci chystaly nějaké místní lidskoprávní skupiny, se také nepředpokládalo. Úřady se však obávaly násilí jiného druhu: útoku islámských radikálů, kteří od začátku roku zabili po celé zemi na pět stovek lidí, z velké části policistů a vojáků.

Proto bylo rozhodnuto, že olympijská ceremonie proběhne s vyloučením veřejnosti. Zrušena byla i původně plánovaná tříkilometrová trasa od budovy parlamentu ke stadionu. Šestašedesát pákistánských a čínských sportovců, kteří si během oslavy pochodeň předali, tak kroužilo jen na oválu.

Komentujte pozitivně, Tibet nezmiňujte
Letadlo s pochodní přistálo na islámábádském vojenském letišti brzy ráno tamního času. Dorazilo z Ománu. Olympijští činovníci snesli lucernu s plamenem ze schodů na plochu, kde už na ně čekala pákistánská delegace i čínský velvyslanec.

Na stadion pak pochodeň dopravil automobil střežený elitní policejní jednotkou. Od té ji převzali společně Mušaraf a premiér Júsuf Ráza Gílání - navzdory rozporům, které mezi nimi panují.

Televizní stanice, které ceremonii vysílaly, měly od vlády nakázáno nezmiňovat Tibet a zdržet se jakýchkoli negativních komentářů, uvedla americká televize CNN.

Zítra bude olympijská pochodeň v indickém Dillí. Tam už by takový klid být nemusel, v Indii totiž žije početná komunita tibetských exulantů - včetně jejich duchovního vůdce dalajlamy. Agentury napsaly, že indická policie už v úterý zadržela ve městě několik desítek aktivistů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: CNN, CNN

Video