Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odsun mise OSN z Timoru odložen o 24 hodin

  21:25
- Stažení personálu Mise OSN ve Východním Timoru (UNAMET) bylo o 24 hodin odloženo. Jak sdělila mluvčí generálního tajemníka OSN, odchod pracovníků Spojených národů do australského města Darwinu se uskuteční až v pátek místního času.
Podle mluvčí pravděpodobně určitá část personálu OSN zůstane na základě dobrovolnosti ve východotimorské metropoli Dili, aby tu chránila 2000 uprchlíků žádajících OSN o azyl.

Podle generálního tajemníka OSN Kofiho Annana bude odsun mise proveden za určitých podmínek. Indonéská vojska musí například zajistit bezpečný odchod pracovníků OSN. V Dili je teď asi 200 členů mezinárodní mise OSN, 163 příslušníků místního personálu a více než dvě desítky zahraničních novinářů. Podle agentury DPA se pracovníci OSN v Dili zabarikádovali proti útokům teroristických milicí, které odmítají nezávislost Východního Timoru. Milice také zadržely dodávky potravin pro misi OSN.

Demonstranti v Jakartě pálí vlajky
Zhruba stovka demonstrantů vnikla na půdu australského velvyslanectví v Jakartě a spálila tu australskou vlajku na protest proti tomu, že Austrálie vyzývá k ukončení násilností ve Východním Timoru. Svědci vypověděli, že protestanti s transparentem "Jsme připraveni bojovat" zničili bezpečnostní kameru, stáhli australskou vlajku a nahradili ji vlajkou indonéskou.
Jiná skupina předtím házela kameny a vajíčka na hlavní úřadovnu OSN v indonéské metropoli a spálila australskou vlajku i vlajku OSN.

Australský premiér John Howard prohlásil, že incident na australském velvyslanectví v Jakartě zhoršil australsko-indonéské vztahy. Austrálie nejhlasitěji požaduje vyslání mezinárodních mírových sil do Východního Timoru, kde proindonéské milice rozpoutaly teror poté, co se zhruba 80 procent voličů v referendu vyslovilo pro nezávislost na Indonésii.

Uprchlíci mluví o vraždění

Australská zdravotní sestra Pamela Sextonová, která byla pozorovatelkou OSN ve východotimorském městě Suai: "Muž, kterého jsme potkali, byl několikrát pořezán na obou rukách a na břiše. Byl doslova zalit krví, ale stále kráčel." Žena slyšela, že muže vážně poranili milicionáři. Pokoušela se ho ošetřit: "Kam máte přiložit přístroj ke stlačení cév u někoho, kdo byl pořezán na celém těle?" zeptala se. Muž pak zemřel v nemocnici v Suai.
Východotimořanka Maria Bernardinová uvedla, že podle jejího přítele milicionáři v úterý zaútočili na kostel v Suai a zabili zhruba 40 osob. "Když se tam naposledy podíval, na podlaze bylo přibližně čtyřicet lidí, kteří byli zřejmě mrtví. Všude byla krev, lidé byli zabiti mačetami nebo byli zastřeleni," řekla. "Viděl kněze, který klečel, prosil a křičel: 'Prosím, slitujte se!'"
Australský katolický duchovní, který v úterý uprchl z Dili, řekl, že milicionáři v diliské ulici rozřezali na kusy dítě. "Bylo opravdu rozřezáno na kusy. Bylo rozsekáno a části jeho těla byly opravdu pohozeny v Dili před areálem Mise OSN ve Východním Timoru."

Dili hoří, areál OSN je ostřelován
Ve východotimorském Dili zuří požáry, proindonéské milice hlídkují v opuštěných ulicích a areál OSN, kam se uchýlilo přes tisíc uprchlíků, se stal terčem palby ostřelovačů. Indonésie je proti brzkému vyslání mezinárodních mírových sil do Východního Timoru. Její prezident Jusuf Habibie se navíc nezúčastní summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který má jednat i o východotimorské krizi.

"Nejsou tam skoro vůbec místní lidé, budovy hoří, jsou tam vojáci a milicionáři tam stále pobíhají, ale nejsou tam místní lidé," prohlásil australský ministr zahraničí Alexander Downer, který přirovnává Dili ke kambodžskou metropoli Phnompenh v době, kdy je ovládli Rudí Khmerové. Nepokoje ve Východním Timoru odstartovaly výsledky referenda, ve kterém se téměř osmdesát procent voličů přihlásilo k nezávislosti na Indonésii.

OSN prošetřuje zprávy, že milicionáři v Suai, ležícím zhruba sto kilometrů jižně od Dili, v kostele zmasakrovali stovku lidí.

U areálu OSN jsou zřejmě ostřelovači
Východotimořan Alfredo Ferreira v australském Darwinu řekl, že byl z Dili informován o tom, že u tamního areálu OSN byli umístěni ostřelovači. "Střílejí na každého, koho uvidí, každého Východotimořana, každou bílou osobu, kterou v Dili spatří," řekl Ferreira. "Ulice Dili jsou prázdné, je směšné slyšet tvrzení Indonésanů, že je tam v platnosti stanné právo. Pro koho?"

Indonésie zřejmě provádí "plán B"
Agentura AFP napsala, že vývoj situace na Východním Timoru v posledních 72 hodinách zřejmě naznačuje, že indonéská armáda začala provádět tzv. plán B, jehož hlavním cílem je rozdělení této bývalé portugalské kolonie na dvě části a likvidace východotimorského hnutí odporu.

Provincie by měla být rozdělena na západní a východní část. Západní, úrodnou a bohatou na produkci kávy, by si ponechali zastánci setrvání ve svazku s Indonésií. Chudý a málo obývaný východ by se osamostatnil. Různé varianty pak předpokládají buď úplnou kontrolu nad východotimorským správním střediskem Dili, či jeho rozdělení. Poslední možnost připomíná rozdělení hlavního města Kypru Nikósie hranicí, která ho dělí na severní (tureckou) a jižní (řeckou) část.

Pro nezávislost se vyjádřilo 78,5 procenta voličů
Obyvatelé Východního Timoru se v referendu více než tříčtvrtinovou většinou vyslovil pro nezávislost na Indonésii. Generální tajemník OSN Kofi Annan sdělil, že proti autonomii tohoto ostrovního území v rámci Indonésie hlasovalo 78,5 procenta voličů. Konkrétně jich ji odmítlo 94 388. Referenda, které zorganizovala v pondělí 30. srpna OSN, se zúčastnilo 98,6 procenta oprávněných voličů. "Lid Východního Timoru tak odmítl návrh na autonomii a vyjádřil svou vůli zahájit proces vedoucí k nezávislosti," komentoval výsledek referenda Annan.

Plán B je název, který západní rozvědky projektu daly poté, co se s ním seznámily, tedy nejméně v červnu. Kódový název v indonéštině údajně zní "Operace totální vyčištění".

Milice přislíbily zastavit palbu
Velitelé proindonéských milicí ve Východním Timoru, kteří se sešli s místním velením indonéské armády, hodlají podle agentury Reuters ukončit teror a začít zavádět pořádek.
"Milice přislíbily zastavit své akce a začnou zavádět pořádek," prohlásil ve středu mluvčí několika hlavních proindonéských organizací ve Východním Timoru Basilio Araujo. Předchozí sliby zastavení násilí projakartské síly nedodržely.

Telefonní spojení s Východním Timorem bylo přerušeno
Zcela přerušeno bylo podle agentury Reuters telefonní spojení s Východním Timorem, takže je oblast zmítaná násilím naprosto izolovaná od ostatního světa. Telefoničtí operátoři v indonéském hlavním městě Jakartě oznámili, že nejsou schopni proniknout do žádné části Východního Timoru. Podle nepotvrzených zpráv telefonní ústředna v Dili byla vypálena, čímž byly zcela zlikvidovány pozemní linky a mobilní telefony.

Do Jakarty přijela delegace Rady bezpečnosti OSN
Zvláštní mise Rady bezpečnosti OSN přijela do Jakarty, aby zde jednala o možnostech ukončení násilí ve Východním Timoru. Podle agentury EFE delegaci vede velvyslanec Namibie při OSN Martin Amdjaba. Delegace se sejde s indonéským prezidentem Jusufem Habibiem, ministry zahraničí Alim Alatasem, obrany generálerm Wirantem a ministrem-koordinátorem pro politiku a bezpečnost generálem Faisalem Tanyungem.

Nezávislost si zatím vyžádala více než tisíc životů

Násilí rozpoutané poté, co si obyvatelé Východního Timoru zvolili v referendu samostatnost na Indonésii, si vyžádalo podle stoupenců nezávislosti už více než tisíc mrtvých. Podle Národní rady timorského odporu, která zastřešuje východotimorské strany usilující o nezávislost, jsou u Dili vykopávány hromadné hroby. Agentura DPA připomněla, že podle údajů Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky bylo nejméně 35 tisíc lidí násilně donuceno opustit východotimorskou metropoli.

Ve Východním Timoru platí stanné právo
Indonéský prezident Jusuf Habibie vyhlásil ve východním Timoru stanné právo. To dává vojákům právo zatýkat každou osobu, která bude podezřelá z narušování veřejného pořádku. Krátce předtím šéf OSN Kofi Annan varoval, že mezinárodní společenství uskuteční vlastní kroky na ochranu obyvatel Východního Timoru, pokud Indonésie nezastaví tamní násilí.

"Vězíme tady. Vůbec se nemůžeme dostat ven. Napětí je opravdu velké," řekl představitel OSN. Dodal, že nejsou patrné žádné známky, že by bylo zaváděno stanné právo. "Východotimořané, jimž se nedostává potravin, plení obchody," prohlásil vojenský činitel. "Všude zuří požáry," dodal.

O volby je velký zájem, podle mluvčího OSN ve Východním Timoru Davida Wimhursta stály dlouhé fronty už v noci před volebními místnostmi a půl hodiny po otevření prý odevzdala hlas polovina lidí.

O volby je velký zájem, podle mluvčího OSN ve Východním Timoru Davida Wimhursta stály dlouhé fronty už v noci před volebními místnostmi a půl hodiny po otevření prý odevzdala hlas polovina lidí.

O volby je velký zájem, podle mluvčího OSN ve Východním Timoru Davida Wimhursta stály dlouhé fronty už v noci před volebními místnostmi a půl hodiny po otevření prý odevzdala hlas polovina lidí.

Mapa Timoru

Vůdce bojovníků za nezávislost Východního Timoru Xanana Gusmao se raduje z výsledků referenda

Hlídky vojáků v ulicích hlavního města Východního Timoru Dili

Skupina japonských novinářů opouští východotimorské hlavní město Dili

Hlídka indonéské policie prochází dveřmi hotelu Mahkota ve východotimorské metropoli Dili kde jsou převážně ubytováni zahraniční novináři

Hlídka indonéské policie před hotelem v Dili, kde jsou ubytováni zahraniční novináři.

Demonstranti pálí australskou vlajku před velvyslanectvím v Jakartě na znamení nesouhlasu s vměšováním této země do situace ve Východním Timoru.

Ubyvatelé Východního Timoru odjíždějí ze svých domovů

Obyvatelé východotimorského hlavního města Dili opouštějí město na policejním nákladním automobilu.

Zhruba stovka demonstrantů vnikla na půdu australského velvyslanectví v Jakartě a spálila tu australskou vlajku na protest proti tomu, že Austrálie vyzývá k ukončení násilností ve Východním Timoru

Skupina demonstrantů házela kameny a vajíčka na hlavní úřadovnu OSN v indonéské metropoli a spálila vlajku OSN.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

30. dubna 2024

Vysíláme Poslankyně a nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix chce zjednodušit rozvody. Spolu s ministerstvem...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...