Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov | foto: Profimedia.cz

Odstřelovač prý zmařil atentát na čečenského prezidenta

  • 13
Čečenská policie zmařila pokus o atentát na místního promoskevského prezidenta Ramzana Kadyrova. Zřejmě sebevražedného útočníka, který údajně plánoval zaútočit v autě plném výbušnin na hlavu státu, zlikvidoval policejní odstřelovač.

"Pokus o atentát se odehrál u rozestavěného památníku obětem terorismu v Grozném," oznámil náměstek čečenského ministra vnitra Roman Edilov. Prezident měl na místo dorazit za pár minut.

Znenadání se však k památníku vyřítil automobil VAZ s poznávací značkou sousedního Ingušska. "Nehledě na výstražný výstřel do vzduchu auto nezastavilo a odstřelovač poté zneškodnil řidiče," řekl plukovník Edilov.

Ve voze se nalézala kovová nádoba propletená dráty, budící podezření, že jde o nálož. Rozebrat se jí nyní snaží pyrotechnici. Policie také zjišťuje totožnost zastřeleného řidiče, asi třicetiletého muže.

Kadyrovův otec a předchůdce v prezidentském křesle zahynul při pumovém atentátu v Grozném v květnu před pěti lety.

Čečensko na jihu Ruska bylo v 90. letech dějištěm dvou ničivých válek mezi ruskými vojsky a místními povstalci, usilujícími o nezávislost. Sám Kadyrov tvrdí, že téměř deset let po skončení velkých bojů jsou už čečenští povstalci u konce se silami.

Ale vlna útoků v Čečensku i sousedním Ingušsku a Dagestánu jeho tvrzení zpochybňuje. Podle kritiků Kadyrovovy tvrdé metody boje s povstalci a disidenty ještě více podněcují odpor.

Za svého nástupce čečenský prezident minulý měsíc označil právě bývalého vicepremiéra Delimchanova, kterého policie v Dubaji obviňuje, že si objednal vraždu Kadyrovova odpůrce a bývalého povstalce Salima Jamadajeva. Ten byl v březnu zastřelen v Dubaji.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video