Minulý týden byl v Texasu popraven čtyřstý odsouzený. Ilustrační foto

Minulý týden byl v Texasu popraven čtyřstý odsouzený. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Odsouzenec unikl smrti pár hodin před popravou

  • 85
Kennethu Fosterovi zbývalo do popravy jen několik hodin. Na poslední chvíli ale ruce kata unikl. Guvernér státu Texas Rick Perry mu dal milost a absolutní trest změnil na doživotí.

"Po důkladném zvážení všech faktů tohoto případu jsem dospěl k závěru, že jediným správným řešením je zmírnit rozsudek na doživotní vězení," sdělil Perry v prohlášení.

Texaský guvernér změnil trest také na základě doporučení Výboru pro odpuštění. Jeho členové návrh doživotí odhlasovali v poměru 6:1. Perry přitom neměl zákonnou povinnost se doporučením řídit.

Foster byl odsouzen v souvislosti s případem vraždy z roku 1996, při němž ale figuroval jen jako řidič vozu, ve kterém pachatel odjel z místa činu. Trest smrti proto vyvolal silnou vlnu kritiky a žádostí o jeho zmírnění.

Minulý týden byl v Texasu popraven čtyřstý odsouzený od roku 1976, kdy Nejvyšší soud znovu zavedl tresty smrti. Dvaatřicetiletý Conner dostal absolutní trest za vraždu vietnamského prodejce Nguyena. - více zde

Popravy se nelíbí Evropské unii. Ta nad nimi vyjádřila hluboké politování, označila je za kruté a nehumánní. U Perryho se ale nesetkala s pochopením.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video