Íránka Sakíneh Mohammadi Aštianiová.

Íránka Sakíneh Mohammadi Aštianiová. | foto: AP

Odsouzená Íránka má dostat ještě 99 ran bičem za fotografii, na které není

  • 290
Sakíneh Aštianiová, kterou Teherán odsoudil za cizoložství k ukamenování, čeká v íránském žaláři na rozsudek. Mezitím otiskl britský deník The Times její fotografii bez šátku. I když se nakonec ukázalo, že na snímku byla úplně jiná žena, dostane prý Íránka za neslušné odhalování 99 ran bičem.

O novém trestu pro Aštianiovou hovoří podle jejího syna Sadžáda lidé, kteří byli nedávno propuštěni z věznice Tabríz, kde čeká Íránka na rozsudek. Úřady jí prý nový trest vyměřily poté, co se 28. srpna v britském listu The Times objevila její fotografie bez tradičního muslimského šátku.

Takové odhalování je podle íránských zákonů nepřijatelné a hrozí za něj přísné tresty. Jenže problém spočívá v tom, že na fotografii v novinách vůbec nebyla Aštianiová, ale docela jiná íránská žena. Britský deník se za záměnu okamžitě omluvil.

Snímek list získal od jednoho z Aštianiových advokátů a ve skutečnosti je na něm zvěčněna íránská aktivistka Susan Hejratová, která působí ve Švédsku. Jenže to Írán nezajímá. Zatím není možné potvrdit, zda už Íránka za omyl pykala. Rodina s ní už týdny nemá žádné spojení.

Írán odsoudil Aštianovou za cizoložství k ukamenování. Později z ukamenování slevil, ale stále jí hrozí trest smrti oběšením. Írán vše přezkoumává a podle posledních zpráv by měl být rozsudek vynesený do konce postního měsíce Ramadánu, který letos vrcholí 9. září. Mezitím za Íránku orodují celebrity, vlády i OSN - zatím marně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video