Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Odpusťte Islandu dluhy a on vypne sopku, žertují twitteři

  • 18
Islandská sopka se už stala námětem vtipů. Už od středy chrlí do vzduchu dým a prach, podařilo se jí paralyzovat leteckou dopravu v Evropě, a ovlivnit tak životy lidí na celém světě. Uživatelé sociální sítě Twitter však o tom vědí své. Sopku podle nich spustili Islanďané proto, aby nemuseli splácet své dluhy.

"Jsme si jisti, že to je opravdu vulkán, a ne Islanďané, kteří pálí své dluhy?" ptá se jeden z uživatelů sociální sítě Twitter.

A hned dostává řadu jednoznačných odpovědí lidí, kteří vědí, co za chrlením lávy a popela ve skutečnosti stojí. "Odpusťte Islandu jeho dluhy a on sopku vypne," doporučuje muž s přezdívkou Emil Zola.

Další uživatel sítě si hraje na vyděrače a požaduje za zavření sopky výkupné. "Položte neoznačené bankovky v hodnotě 30 miliard eur do pytle před bránu islandské ambasády v Londýně a my vulkán zastavíme," žertuje.

Odkazuje tak na konflikt mezi Islandem na jedné straně a Británií a Nizozemskem na straně druhé. Tyto dvě země chtějí po Islandu vrátit peníze, jež svým obyvatelům zaplatily za propadlé vklady u zkrachovalé islandské banky Iceslave. Islandští voliči to ale v referendu odmítli. (viz předchozí článek)

Vulkán je novou islandskou zbraní, spekulují twitteři

Podle některých uživatelů Twitteru se napětí mezi oběma stranami velmi vyostřilo, a právě proto sáhli Islanďané k novým bojovým prostředkům. "Konflikt mezi Islandem a Británií eskaluje, Island sáhl po geotermálních zbraních!"

Další uživatelé internetové sítě si berou na mušku stávku, kterou němečtí letoví dispečeři plánovali na příští týden. "Letecké odbory jsou solidární s vulkánem. Jejich mluvčí říká: 'Sledujeme stejný cíl.'"

Vulkán pod ledovcem Eyjafjallajökull vychrlil od středy obrovské množství popela, který zahalil Evropu a zastavil v ní letecký provoz. Podle agentury Reuters vulkán způsobil největší chaos v letecké dopravě od 11. září 2001, kdy teroristé unesli americká civilní letadla a použili je k útoku na New York a Washington.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video