Ve Starém městě Jeruzaléma platí pohotovost.

Ve Starém městě Jeruzaléma platí pohotovost. | foto: Marek Čejka

Ochranka zabila útočníka v Jeruzalémě, zranila až 10 lidí

  • 13
Neznámý útočník rozpoutal střelbu v jeruzalémském Starém Městě. Očití svědci řekli listu Haaretz, že muž arabského vzezření se snažil ukrást zbraň ochrance. Ta ho zastřelila, postřeleno bylo ale až deset kolemjdoucích. Stav jednoho z nich je kritický.

Ke střelbě došlo v křesťanské čtvrti Jeruzaléma. Strážce hlídkoval před budovou ultraortodoxního náboženského sdružení Ateret Kohanim poblíž Davidovy brány. Když se mu útočník pokusil vzít zbraň, jiný strážce ho zastřelil, řekl podle ČTK jeruzalémský policejní šéf Ilan Franco.

Žádné další okolnosti incidentu nejsou zatím známy. Není jisté, na jaký cíl chtěl zabitý muž zaútočit. Policie následně vyhlásila pohotovost, aby ochránila návštěvníky pátečních mší ve Starém Městě.

K Davidově bráně se okamžitě sjeli záchranáři. Ošetřují zraněné a převážejí je do nemocnice, uvedl mluvčí jeruzalémské záchranné služby Eli Bin. Podle prvních zpráv bylo postřelených dokonce dvanáct, list Haaretz mluví o pěti až deseti zraněných.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video