Velký horolezec zemřel ve věku 88 let | foto: Wayne Drought, Reuters

OBRAZEM: Nový Zéland se rozloučil se sirem Hillarym

  • 1
Celý národ sledoval na Novém Zélandu pohřeb sira Edmunda Hillaryho. Před více než padesáti lety vystoupil jako první člověk na nejvyšší horu světa Mount Everest. Zemřel ve věku 88 let. Na obřad v Aucklandu se vedle horalů sjeli i budhističtí mniši a nepálští Šerpové.

"Truchlíme nad jeho ztrátou, ale jeho duch bude žít dál a bude chránit tu obrovskou horu a lidi, které tolik miloval," řekl Norbu Tenzing Norgay, syn šerpy, který společně s Hillarym dobyl v roce 1953 Mount Everest.

Skon nejznámějšího Novozélanďana, který odešel 11. ledna, je událostí pro celý národ. Stovky lidí včera prošly kolem rakve s Hillaryho ostatky vystavené v kostele Svaté trojice, aby se s ním naposledy rozloučily.

Desítky tisíc Novozélanďanů pak sledovaly smuteční obřad z kostela svaté Marie. Po celé zemi byly instalovány obří obrazovky, na které byl obřad přenášen.

Na smuteční ceremoniál bylo pozváno pět set hostů z celého světa. Vdovu po zesnulém Lady June Hillaryovou doprovázela novozélandská premiérka Helen Clarková. "Sir Ed charakterizoval sám sebe jako člověka skrovných schopností. Ve skutečnosti byl obr, byl to náš hrdina," prohlásila předsedkyně vlády.

Obřadu se zúčastnil také syn Peter, který šel ve stopách otce a stal se horolezcem. "Dobrodružství bylo v naší rodině povinné," vzpomněl na sira Edmunda. Před každými prázdninami se prý obával, kam je otec letos vezme.

Naopak určité rozčarování vyvolala absence členů britské královské rodiny, která tak podle největšího místního listu The New Zealand Herald urazila Hillaryho památku. Premiérka Clarková královnu omlouvala. Jednaosmdesátiletá panovnice podle ní není ve stavu, kdy by se mohla vydávat na náhlé a dlouhé cesty. 

Sir Hillary vystoupal na Mount Everest spolu s Tenzingem Norgayem 29. května 1953. Od té doby vedl několik expedic na jižní pól a prostřednictvím své organizace Himalayan Trust podporoval Šerpy v nepálském regionu Chumbu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video