Japonci na Okinawě protestovali proti přítomnosti amerických vojsk

Japonci na Okinawě protestovali proti přítomnosti amerických vojsk | foto: Reuters

OBRAZEM: Japonci kvůli znásilněné školačce demonstrovali proti Američanům

  • 24
Kolem tří set žen demonstrovalo na japonském ostrově Okinawa proti přítomnosti amerických jednotek v zemi. Protesty vyvolalo obvinění jednoho z amerických vojáků ze znásilnění čtrnáctileté Japonky. Další protesty proti Američanům proběhly v Tokiu.

"Tento případ brání ženám a dětem, aby zde mohly klidně žít," prohlásila jedna z protestujících Keiko Itokazuová. "Chceme usilovat o to, aby americké jednotky odešly z Okinawy co nejdříve. Nejsou to dobří sousedé," dodala.

K incidentu, který rozpoutal vlnu protestů, došlo 10. února. Americký seržant Tyrone Handnott nabídl japonské školačce, že ji odveze domů, načež ji údajně v autě znásilnil. Sám Handnott tuto verzi události popírá, potvrdil však, že dívku přinutil k polibku.

Současný případ přitom není jediný svého druhu. V roce 1995 byli odsouzeni tři američtí vojáci za znásilnění dvanáctileté dívky z Okinawy. Američtí vojenští vyšetřovatelé rovněž řeší případ z loňského října, kdy čtveřice vojáků na ostrově Honšú údajně znásilnila a okradla devatenáctiletou Japonku.

Na Okinawě je rozmístěna většina z asi 50 tisíc amerických vojáků v Japonsku. Místní obyvatelé si často stěžují na hluk, kriminalitu a znečištění spojené s jejich životem na místní základně. K zatím poslednímu incidentu mezi vojáky a obyvateli ostrova došlo o víkendu, kdy japonské úřady zatkly dva vojáky za řízení v opilosti a vloupání do domu.

Americká vojenská přítomnost na souostroví je podle expertů základním pilířem japonské obranné strategie, a proto i přes vlnu protestů pravděpodobně ke stažení amerických jednotek nedojde. Japonský premiér Jasuo Fukuda nicméně prohlásil, že bude o problémech s disciplínou vojáků jednat s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou, která přijede na návštěvu Tokia příští týden.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video