Americký prezident Barack Obama s japonským premiérem Jukio Hatojamou (13. listopadu 2009)

Americký prezident Barack Obama s japonským premiérem Jukio Hatojamou (13. listopadu 2009) | foto: AP

Obama zahájil první asijskou cestu obnovením spojenectví s Japonskem

  • 1
Šéf Bílého domu Barack Obama odstartoval svoji osmidenní misi po Asii návštěvou Japonska. Z letiště zamířil za premiérem Jukio Hatojamou. Státníci se shodli na revizi vztahů obou zemí a vyzvali KLDR, aby se vrátila k jednání o jaderném programu. Nejočekávanějším bodem Obamovy cesty je návštěva Číny.

"Japonsko je mou první asijskou zemí, do které přijíždím jako prezident. Zahájil jsem cestu v Tokiu, protože spojenectví mezi USA a Japonskem je základem bezpečnosti a prosperity nejen pro obě země, ale pro celou asijsko-tichomořskou oblast," řekl Obama.

Po jednání s Barackem Obamou nový japonský premiér prohlásil, že se oba shodli na přehodnocení půl století trvajících vztahů svých zemí. Ty se prý mění především v souvislosti s rostoucí sílou Číny a vliv na ně mají i kontroverze kolem základny USA na ostrově Okinawa.

OBAMA V HIROŠIMĚ

Obama mohl jako první americký prezident navštívit města Hirošimu a Nagasaki, na které americké letouny shodily na konci druhé světové války atomovou bombu. Kvůli časové tísni to prý nestihne, nechal se ale slyšet, že v budoucnu by obě města rád navštívil.

Místní obyvatelé nesouhlasí s přesunutím základny Futenma, kde slouží 47 tisíc japonských vojáků, na jiné místo na ostrově. Vadí jim především znečištění ze základny a také případy, kdy američtí vojáci stanuli před soudem za znásilnění místních dívek. Obama dnes slíbil, že problémy co nejrychleji vyřeší.

Při devadesátiminutové schůzce řešili politici i největší regionální hrozbu, kterou představuje Severní Korea. Ta v oblasti ráda haraší svými zbraněmi a to i těmi jadernými. Obama i Hatojama vyzvali režim v Pchjongjangu, ať se vrátí k rozhovorům o svém jádru.

Vrcholem návštěvy je Čína

Setkáním s japonským premiérem Obama odstartoval svoji první cestu po asijském kontinentu. Z Japonska se vydá na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří v Singapuru. Pak se vydá do Číny a asijskou misi zakončí v Jižní Koreji.

Ostře sledovaná bude především jeho čínská zastávka. Pozorovatelé si od ní slibují zlepšení vztahů mezi Pekingem a Washingtonem. Podle pozorovatelů americký prezident do Pekingu, který je největším věřitelem Spojených států, nepřijede s požadavky, ale s nabídkami na prohloubení spolupráce.

ČÍNA O TIBETU

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že americkému prezidentovi by mělo imponovat, že Čína v Tibetu zrušila nevolnictví, které zde panovalo za dalajlamy, podobně jako Abraham Lincoln ve Spojených státech zrušil otroctví.

Obama uvedl, že Čína a USA se pochopitelně v různých otázkách budou lišit a vzájemně si konkurovat. "Chceme ale maximálně zvětšit oblasti, kde můžeme spolupracovat, protože jinak jednoduše nebudeme moci řešit globální problémy," uvedl nedávno Obama.

Kromě ekonomiky se bude mluvit také o klimatu, protože oba státy dohromady představují téměř polovinu znečištění celé zeměkoule. Od návštěvy ale podle odborníků nelze čekat silná vyjádření ohledně lidských práv.

To naznačilo už nedávné rozhodnutí Obamy. Kvůli návštěvě nejlidnatější komunistické země nedávno odložil setkání s dalajlamou, který byl na návštěvě ve Washingtonu. Údajně proto, aby si zbytečně neznepřátelil čínské hodnostáře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video