Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | foto: AP

Obama: V Sýrii někdo použil chemické zbraně. Ale kdo, to se stále neví

  • 32
Americký prezident Barack Obama potvrdil, že v Sýrii byly použity chemické zbraně. Stále však podle něj není úplně jasné, kdo je nasadil. Obama zdůraznil, že USA v každém případě udělají maximum pro ochranu Syřanů a zopakoval, že použití chemických zbraní znamená obrat v přístupu k řešení konfliktu.

"Stále nemáme důkazy o tom, co se přesně stalo. Pokud se ukáže, že chemické zbraně použila syrská vláda, budeme muset posoudit možnosti, jež máme k dispozici," řekl prezident poněkud neurčitě na tiskové konferenci v Bílém domě.

Co mohou být ony "možnosti"? Obama už vloni požádal Pentagon, aby navrhl několik variant postupu v Sýrii. Agentura AP soudí, že pokud se opravdu prokáže použití chemických zbraní ze strany režimu Bašára Asada, americký prezident bude zvažovat i vojenskou akci.

Obama zatím v každém případě zůstává opatrný. Nechce se prý v otázce Sýrie dopustit "unáhleného rozhodnutí". Ohledně chemických zbraní musejí mít podle něj jasno jak USA, tak i mezinárodní společenství.

Šéf Bílého domu se chce zjevně vyhnout "irácké pasti" z doby svého předchůdce George W. Bushe. Ten zahájil v roce 2003 invazi do Iráku s odůvodněním, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení. Což se ale neprokázalo.

Sýrie žádá OSN o prošetření chemického útoku

Syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí v úterý prohlásil, že použití chemických zbraní v Sýrii či kdekoli na světě znamená překročení "krvavé hranice", které nelze tolerovat. Současně požádal OSN, aby údajný chemický útok, spáchaný podle něj rebely 19. března u Halabu, vyšetřila.

Syrští povstalci naopak obviňují režim v Damašku z nasazení chemických látek, a to nejen u Halabu, ale například i v Homsu už loni v prosinci. Podle velvyslance jde jen o "pomlouvačnou kampaň, plnou falešných nařčení proti Sýrii", podobnou té, která před deseti lety rozpoutala iráckou válku.

O údajném použití chemických zbraní v Sýrii se mluví už několik měsíců. Minulý týden ale jejich nasazení potvrdil poprvé i Bílý dům - a to na základě informací zpravodajských služeb (více čtěte zde). Nicméně otázka po jejich původu, respektive po jejich uživateli, zůstává nezodpovězená.

V Sýrii už přes dva roky zuří občanská válka, která si vzala životy více než sedmdesáti tisíc lidí. Miliony dalších vyhnala z domovů (více o uprchlících čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video