Barack Obama na palubě Air Force One

Barack Obama na palubě Air Force One | foto: AP

Obama v Las Vegas pocítil, jaké je to být nezvaným hostem

  • 27
Americký prezident Barack Obama v noci na pátek dorazil do proslulého zábavního města Las Vegas v Nevadě, příliš vřelého přivítání se ale nedočkal. Starosta Oscar Goodman šéfa Bílého domu nepřijel pozdravit na letiště a odmítl i nabídku na osobní setkání. Vadí mu totiž, že Obama "hlavní město hazardu" několikrát zmínil v nelichotivých souvislostech.

Americká televizní stanice ABC News připomněla, že Obama zmínil Las Vegas například loni, když kritizoval vysoké odměny manažerů na Wall Streetu. "Nemůžete dávat tak vysoké odměny, dokud nesplatíte (pomoc) od daňových poplatníků. Nemůžete mít firemní tryskáče. Nemůžete si vyrazit na výlet do Las Vegas," uvedl loni v únoru prezident.

Nedávno zase o městě mluvil, když mluvil o potřebě vládního šetření kvůli vysokým schodkům amerických rozpočtů. Zodpovědná rodina by podle něj také "nerozfofrovala peníze ve Vegas, kdyby je potřebovala na univerzitní studia".

Starosta: Obama je "pomalým žákem"

Podle Goodmana má Obama s městem psychologický problém a je nepoučitelný. "Když poškodil naši ekonomiku svými nepromyšlenými řečnickými obraty, nenapadlo by nás, že to udělá znovu," postěžoval si starosta. Obama je tak podle něj "pomalý žák".

Prezidenta v minulosti kritizoval i šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid, kterého nyní Obama přijel do státu Nevada podpořit před podzimními volbami do Kongresu. Šéf Bílého domu by podle něj neměl z města dělat ukázkový příklad místa, kde by lidé neměli utrácet peníze. Obama později své výroky korigoval. Las Vegas je podle něj skvělým městem pro zábavu.

Město, které proslulo jako zábavní centrum Spojených států, silně zasáhla hospodářská recese. Kvůli potížím americké ekonomiky do města přijíždí méně turistů, hotely a kasina tak často zejí prázdnotou. Město se potýká s nezaměstnaností a propadem cen na trhu bydlení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video