„Kouření zabíjí více lidí než Obama. A Obama zabíjí hodně lidí. Nekuřte,...

„Kouření zabíjí více lidí než Obama. A Obama zabíjí hodně lidí. Nekuřte, nebuďte jako Obama.“ Protikuřácký plakát v Moskvě (17. února 2016) | foto: Profimedia.cz

Kouření zabíjí víc než Obama. Nebuďte jako on, hlásá ruská reklama

  • 143
Protikuřáckou a zároveň protiamerickou kampaň rozjel v Moskvě neznámý zadavatel. Na reklamní poutač na zastávce hromadné dopravy vyvěsil fotografii kouřícího amerického prezidenta Baracka Obamy s popiskem, že kouření zabíjí víc než šéf Bílého domu. „Nebuďte jako on,“ vyzývá Rusy.

„Kouření zabíjí více lidí než Obama. A Obama zabíjí hodně lidí. Nekuřte, nebuďte jako Obama,“ říká nápis na reklamním poutači v centru Moskvy. Protikuřáckou kampaň doplňuje fotografie, na které si americký prezident užívá doušky nikotinu. Obama už přitom téměř osm let nekouří.

Ruský poslanec Dmitrij Gudkov poutač vyfotil a zveřejnil na svém facebookovém profilu. „Je nechutné a trapné, že se něco takového objevuje v ulicích ruského hlavního města,“ okomentoval liberální zákonodárce svůj příspěvek, který měl ve čtvrtek po poledni přes dva tisíce „lajků“.

„Brzy budou strašit děti Obamou a ne Babou Jagou,“ uvedl Gudkov pro britský list The Guardian. K reklamě se nepřihlásil žádný zadavatel a vedení Moskvy se k ní nevyjádřilo.

Americký prezident se nestal terčem ruské propagandy poprvé. V prosinci se podle Moscow Times ruský řetězec supermarketů omluvil za nabídku kuchyňského prkénka, na kterém byl Obama zobrazen jako šimpanz. Letos v lednu pak prokremelští umělci pověsili Obamovu fotografii s nápisem „vrah“ na budovu americké ambasády v centru Moskvy.

Někteří znalci Ruska protikuřáckou reklamu dávají do souvislosti s nedávno zveřejněným videem, na kterém ruští studenti padají k zemi tak dlouho, dokud nezůstane stát jen dívka se vzkazem: „Prezident Spojených států každý týden zabije 875 lidí.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video