Barack Obama (12. listopadu 2009)

Barack Obama (12. listopadu 2009) | foto: AP

Obama prodloužil hospodářské sankce proti Íránu o další rok

  • 3
Prezident Spojených států Barack Obama prodloužil hospodářské sankce proti Íránu. Americkému Kongresu řekl, že podle očekávání prodlužuje platnost současných ekonomických restrikcí proti Íránu o další rok. Vztahy s Íránem se podle něj dosud "nevrátily do normálu".

Sankce, kterým Obama prodloužil platnost, souvisejí s událostmi z listopadu 1979, roku islámské revoluce. Radikální studenti tehdy na velvyslanectví uvěznili 52 Američanů a zadržovali je 444 dní. USA a Írán pak přerušily diplomatické vztahy a dosud je neobnovily.

Írán od té doby každoročně zajetí Američanů na ambasádě oslavuje protiamerickými pochody. - přečtěte si Írán prokoukl americkou "přetvářku" a povzbudil demonstrace proti USA

Další sankce USA zavedly během íránsko-iráckého konfliktu v 80. letech minulého století a v březnu 1995 tehdejší americký prezident Bill Clinton vyhlásil embargo pro americké firmy na obchod a investice v Íránu.

Spojené státy mají s Íránem dlouhodobě napjaté vztahy. Bývalý prezident George Bush zařadil zemi společně s KLDR a Irákem do takzvané "osy zla" - mezi nevyzpytatelné režimy nebezpečné pro celý svět.

Washington kritizuje Teherán za jeho jaderný program, obává se, že má za cíl vybudovat jaderné zbraně. Ten ale toto tvrzení odmítá a trvá na tom, že má sloužit čistě pro mírové účely.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video