Barack Obama (1. prosinec 2008)

Barack Obama (1. prosinec 2008) | foto: Reuters

Obama chce stáhnout vojáky z Iráku do 16 měsíců

  • 11
Příští prezident Spojených států Barack Obama by chtěl stáhnout americké vojáky z Iráku do 16 měsíců od svého nástupu do funkce. Vyslechne ještě ovšem rady vojenských velitelů, uvedla agentura Reuters. Obama se oficiálně ujme úřadu 20. ledna.

"Věřím, že 16 měsíců je správný časový rámec. Ale, jak už jsem řekl, budu naslouchat doporučením vojenských velitelů," prohlásil poté, co dnes jmenoval svůj  národně-bezpečnostní tým. - přečtěte si Obama vytváří „tým rivalů“, šéfkou diplomacie bude Clintonová

Obama také uvedl, že nová bezpečnostní smlouva mezi Irákem a USA už posunula Spojené státy na "sestupovou dráhu" v odchodu amerických vojsk z Iráku.

Irácká vláda totiž schválila minulý týden znění americko-irácké dohody, která předpokládá, že vojáci USA ze země odejdou nejpozději do konce roku 2011. - více o dohodě se dočtete zde

Obama dnes ovšem poznamenal, že menší část amerických vojenských sil bude moci zůstat v zemi i po odchodu hlavních bojových jednotek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video