Barack Obama a John McCain

Barack Obama a John McCain - Prezidentští kandidáti v televizním pořadu pastora Warrena. 15. 8. 2008, Kalifornie. | foto: Reuters

Obama a McCain poprvé společně promluvili v televizním pořadu

  • 17
Kandidáti na příštího amerického prezidenta Barack Obama a John McCain poprvé promluvili podobnou rétorikou a z jednoho místa. Sešli se v televizním pořadu populárního pastora Ricka Warrena a shodli se v pohledu na křesťanské hodnoty. Když ovšem došlo na potraty a válku proti teroru, bylo po idyle.

Demokratický kandidát na hlavu nejmocnějšího státu planety Barack Obama a jeho republikánský rival John McCain se poprvé společně objevili na jednom místě v sobotu večer.

V katedrále Saddleback v Los Angeles, kam přišli do hodinového pořadu duchovního a spisovatele Ricka Warrena, se postupně vyzpovídali v několika tématech. Debatu přímo sledovalo tisíc lidí. Podle amerických komentátorů mohla diskuse pomoci Obamovi, kterého 12 procent Američanů považuje za muslima.

Barack Obama a John McCain

Zatímco první Warrenův host, senátor Obama, se prezentoval jako moderněji smyšlející člověk, který se postavil za právo ženy na umělé přerušení těhotenství, McCain to striktně odmítl. Podle serveru BBC se přihlásil k hnutí Pro život a vyjádřil mu podporu. Oba se ovšem důrazně přihlásili k základním křesťanským hodnotám a křesťanské víře.

Na pódiu se uchazeči o prezidentský úřad potkali jen na malou chvíli, pozdravili se a zmizeli v zákulisí u svých týmů poradců. Pohled na víru zůstal tím jediným, na čem se McCain s Obamou shodli. Další průběh rozhovoru jasně ukázal rozpory v jejich názoru na boj s terorismem.

Barack Obama v televizním pořadu pastora Warrena

Přestože ho ani jeden nehodlá zastavit, veterán vietnamské války McCain si v této otázce stanovil jako hlavní cíl dopadení Usámy bin Ládina a jeho potrestání třeba i "před branami pekla".

Obama se chce soustředit na posílení míru. Z jeho dřívějších vyjádření lze usuzovat, že chce pokračovat v operacích v Iráku a Afghánistánu.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video