U Nového Zélandu uhynulo dalších 51 kulohlavců, kteří uvázli na pláži

  • 2
Na Novém Zélandu uhynulo dalších 51 kulohlavců, kteří uvázli na pláži odlehlých Chathamských ostrovů. Během posledního týdne tak počet těchto kytovců, kteří na Novém Zélandu nalezli smrt, vystoupil na více než dvě stovky.

Odlehlé, řídce osídlené Chathamské ostrovy se nacházejí asi 800 kilometrů východně od novozélandského Jižního ostrova. Podle ministerstva pro ochranu přírody v tamní zátoce Hanson Bay ve čtvrtek uvázlo 80 až 90 velryb. Několika desítkám se podařilo vrátit na moře, ale 50 jich bylo nalezeno mrtvých a jedna musela být utracena.

Úhyn nové velké skupiny kulohlavců přichází necelý týden poté, co bylo na odlehlé pláži novozélandského Stewartova ostrova nalezeno 145 mrtvých kulohlavců (více podrobností čtěte v tomto článku).

Nový Zéland patří k zemím, kde kulohlavci, druh podobný delfínu, uváznou často. Místní úřady řeší zhruba 80 takových případů za rok, většinou ale jde o jednotlivce. Přesné příčiny tohoto jevu jsou podle agentury AFP neznámé. Mohou být mezi nimi nemoci, pronásledování predátorem, odliv nebo dezorientace.

Nejhorší případ se datuje do roku 1918, kdy na Chathamských ostrovech uvázlo 1000 kulohlavců. V roce 1985 na Aucklandských ostrovech zaznamenali 450 zvířat, která tam uvázla. Kulohlavci dorůstají do délky 7,5 metru a v novozélandských vodách se vyskytují v hojném počtu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video