Bývalá novozélandská premiérka Jacinda Ardernová přednáší projev v budově...

Bývalá novozélandská premiérka Jacinda Ardernová přednáší projev v budově parlamentu ve Wellingtonu na Novém Zélandu. (5. dubna 2023) | foto: Profimedia.cz

Novozélandská expremiérka Ardernová píše knihu. Poučí mladé o vůdcovství

  • 5
Oblíbená novozélandská expremiérka Jacinda Ardernová oznámila, že se rozhodla napsat knihu o svých zkušenostech. V díle nehodlá mluvit tolik o politice, jako spíš o otázce vůdcovství. Řekla, že chce napsat knihu, která by ji samotnou inspirovala, kdyby ji četla ve 14 letech. Datum vydání není známé.

Ardernová na svém instagramovém účtu uvedla, že se jí v poslední době hodně lidé ptalo, jestli o svém působení v čele novozélandské vlády neplánuje napsat knihu.

„Nejdřív jsem odpovídala, že ne. Nechtělo se mi psát knihu, která by se zabývala vnitropolitickou situací posledních pěti let,“ uvedla Ardernová.

„Pak mě ale někdo přesvědčil, že nic takového dělat nemusím. Že bych mohla rozvést myšlenky, které jsem zmínila v projevu, v němž jsem se loučila s úřadem. Například myšlenku, že člověk může jako lídr zůstat sám sebou, ale přesto něco změnit. A přesně to plánuji udělat,“ dodala.

Když Ardernová v roce 2017 do funkce nastupovala, bylo jí teprve 37 let, z úřadu odešla začátkem letošního roku jako globální ikona, napsala agentura AP.

Ocenění se jí dostalo především za spontánní solidární postoje vůči rodinám postiženým teroristickými útoky na mešity ve městě Christchurch, které si v roce 2019 vyžádaly 51 obětí. Kladně byla hodnocena také za zvládnutí epidemie covidu-19 na Novém Zélandu. Rozhodnutí odstoupit z čela vlády a nekandidovat v dalších volbách vysvětlila tím, že již nemá sílu pokračovat.

V současné době se mimo jiné věnuje boji proti teroristickému a extremistickému obsahu na internetu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video