Nový Zéland chtěl využít tsunami jako smrtící zbraň

Wellington - Novozélandští vojáci chtěli využít ničivé přivalové vlny - tsunami, jako zbraň se silou atomové bomby. Nový Zéland takovou zbraň vyvíjel tajně koncem druhé světové války. Novozélandský deník New Zealand Herald otiskl nedávno odtajněné dokumenty o tom, že se profesorovi Aucklandské univerzity Thomasovi Leechovi podařilo v letech 1944 a 1945 provést sérii podmořských explozí, které u Whangaparaoa severně od Aucklandu vzedmuly ničivé vlny.

Jistí američtí činitelé prý v té době byli přesvědčeni, že kdyby tento projekt byl završen před koncem světové války, mohl by sehrát stejnou úlohu jako atomová bomba.
    New Zealand Herald, z něhož citovala agentura AFP, dodal, že projekt pod kódovým označením "Tuleň" zveřejnilo novozélandské ministerstvo zahraničí. Bomba-tsunami se však nikdy nedočkala skutečného velkého testu.
Profesor Leech zemřel v roce 1973 v Austrálii.
   


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video