Na Novém Zélandu havaroval autobus s čínskými turisty, šest jich zemřelo

  • 2
Novozélandská policie potvrdila několik úmrtí po nehodě autobusu, který z neznámých důvodů sjel z rychlostní silnice na Severním ostrově. Vozidlo převáželo na dvě desítky turistů, převážně z Číny. Podle čínských činitelů jich šest zemřelo, píše agentura AP.

Podle deníku The Guardian autobus havaroval na hlavní silnici číslo 5 u města Rotorua. Policejní inspektor Brent Crowe médiím řekl, že po jedenácté hodině dopoledne místního času autobus nezvládl zatáčku. Při nehodě panovalo špatné počasí.

„Silný vítr a hustý déšť, k tomu mlha. Povrch byl velmi kluzký,“ uvedl Crowe. Podle něj vozidlo přejelo nejprve do protějšího pruhu a když se řidič snažil směr korigovat, převrátilo se. Žádný další vůz se k nehodě nepřipletl.

Diplomat z čínské ambasády na Novém Zélandu Liang Zhi upřesnil, že v autobusu bylo kromě řidiče a průvodce 23 čínských turistů, kteří pocházejí převážně z provincie S’-čchuan.

Šest turistů podle diplomata přišlo o život a několik dalších bylo zraněno. „Této tragické události se věnujeme s nejvyšší důležitostí. Ambasáda poskytne veškerou pomoc zraněným a rodinám zemřelých,“ dodal Zhi.

Na místo úřady vyslaly pět vrtulníků a pět sanitek. Jednoho z cestujících ve vážném stavu a další dva se středně vážnými zraněními letecky přepravily do nemocnice.

Podle Crowa nyní policie vyšetřuje, zda autobus disponoval bezpečnostními pásy a jestli je měli cestující zapnuté. Řidič neutrpěl vážnější poranění, teprve se ukáže, jestli byl za nehodu zodpovědný a ponese následky.

Rotorua je turisticky populární zejména kvůli přírodním bahenním bazénům a domorodé maorské kultuře.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video