V Anglii a Walesu vznikne asi tisícovka nonstopů. Ilustrační foto.

V Anglii a Walesu vznikne asi tisícovka nonstopů. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nový zákon umožnil Britům celonoční pitky

  • 20
V Británii začal počínaje čtvrtkem platit zákon, který oproti dosavadní tradici umožňuje anglickým a waleským restauracím mít otevřeno celou noc. Dosud musely všechny podniky, kde se prodává alkohol, zavřít do 23 hodin. Nová pravidla si vysloužila kritiku lékařů i policistů.

ČTĚTE TAKÉ: Konec triků britského opilce

Ti se obávají zvýšeného počtu úrazů a výtržností opilých lidí. "Myslíme si, že na pohotovosti bude více přijatých pacientů v souvislosti s alkoholem," usoudil předseda Sdružení britské pohotovostní služby Martin Shalley.

Možnosti prodloužit otevírací dobu o několik hodin podle úřadů využilo zhruba 36 tisíc restaurací a hospod, tedy skoro dvě třetiny těchto zařízení v Anglii a Walesu. Necelá tisícovka z nich požádala o zavedení nepřetržité otevírací doby.

Zpřísněny byly naopak tresty za prodávání alkoholu nezletilým - provinilci přijdou o licenci a zaplatí vysoké pokuty.

Plošné omezení otevírací doby v Anglii a Walesu poprvé prosadila vláda za první světové války s odůvodněním, že konzumace alkoholu snižuje produktivitu práce ve zbrojních závodech a poškozuje obranyschopnost království.

Zprvu směly mít restaurace otevřeno jen několik málo hodin denně, legislativa se však postupně uvolňovala.

Policisté varovali před zvýšeným počtem rvaček a dalšího narušování veřejného pořádku. Poukazují na to, že již v poslední době se stále více Britů několikrát týdně vědomě opíjí na veřejnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video