Šinzó Abe už premiérem byl. Odstoupil v roce 2007 po sérii skandálů a volební porážce.

Šinzó Abe už premiérem byl. Odstoupil v roce 2007 po sérii skandálů a volební porážce. | foto: Reuters

Japonsko má staronového premiéra, Abe bude tvrdší k Číně

  • 1
Japonská vláda podala demisi a krátce potom parlament zvolil příštím předsedou vlády Šinzó Abeho. Jeho Liberálnědemokratická strana tento měsíc zvítězila v parlamentních volbách. Abe už začal sestavovat svůj kabinet, japonsko akcie po volbě nového premiéra zpevnily.

Osmapadesátiletý premiér se chce zaměřit hlavně na ekonomiku. Hodlá vyvíjet tlak na centrální banku k razantnějšímu uvolňování měnové politiky, zastavit deflaci a zkrotit silný jen, který prodražuje japonský export, napsala agentura Reuters.

Abe chce také uvolnit omezení daná japonskou pacifistickou ústavou a chystá se zaujmout nesmiřitelný postoj v otázce teritoriálního sporu s Čínou. Přou se o ostrovy Senkaku (Číňané jim říkají Tiao-jü), jejichž okolí je bohaté na ryby a možná také skrývá naleziště zemního plynu (více o sporu čtěte například zde).

Do rodící se vlády jmenoval Abe své nejbližší spojence. Resort financí povede expremiér Taró Aso, ministerstvo pro ekonomické oživení bývalý ministr obchodu a průmyslu Akira Amari. Veterán japonské politiky Tošimicu Motegi bude mít na starost obchod a vypracování nové energetické politiky s ohledem na havárii v jaderné elektrárně Fukušima po loňském zemětřesení.

Abeho předchůdce ve vedení Liberálnědemokratické strany (LDP) Sadakazu Tanigaki dostal resort spravedlnosti, obranu bude řídit Icunori Onodera a někdejší státní ministr pro záležitosti Okinavy Fumio Kišida bude ministrem zahraničí.

Šinzó Abe se do křesla předsedy vlády vrací po pěti letech. Tehdy byl premiérem pouhý rok, odstoupil v roce 2007 po sérii skandálů ve své vládě a po zničující porážce LDP ve volbách do horní komory parlamentu.

Při svém prvním zvolení v roce 2006 byl Abe, jehož dědeček byl také japonským ministerským předsedou, nejmladším zvoleným premiérem od konce druhé světové války.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video