Nová čísla o tsunami: 225 tisíc mrtvých

  • 42
Počet obětí tsunami v jihovýchodní Asii stoupl na 225 tisíc. Indonéské úřady zveřejnily nové údaje. Podle nich zahynulo v zemi přes 166 tisíc lidí. Na seznamy mrtvých byly zařazeny desetitisíce lidí, kteří byli doposud vedeni jako nezvěstní.

VŠE O KATASTROFĚ
články | fotografie
konta | krizové linky

Zemětřesení a následné tsunami postihly jihovýchod Asie 26. prosince. První informace hovořily několik hodin po tragédii o stovkách mrtvých. Od té doby se počet obětí zvyšuje.

Teď indonéské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo nové údaje, které jsou podepřeny nejnovějšími informacemi z provincií Aceh a Severní Sumatra. Tam tsunami udeřily největší silou.

Indonésie tak hlásí 166 320 mrtvých, celkový počet obětí stoupl na 225 566. Ani toto číslo ale ještě zřejmě není definitivní.

Strmý nárůst obětí v Indonésii je podle tamních úřadů způsoben tím, že úředníci přímo na místě prokázali smrt desetitisíců lidí, kteří byli dosud vedeni ve statistikách nezvěstných.

Počet pohřešovaných tak v Indonésii klesl z necelých osmdesáti tisíc zhruba na šest tisíc. Podle ministerstva vyhnala přírodní katastrofa z domovů 617 tisíc Indonésanů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video