Objev archeologové učinili v obci Oosterhout poblíž města Nijmegen, jež bylo významným střediskem a sídlem vojenských táborů v dobách Římanů. (29. července 2021) | foto: Profimedia.cz

V Nizozemsku objevili archeologové unikátní vojenské stavby z dob Římanů

  • 2
Archeologové na východě Nizozemska minulý týden odkryli dvě cesty, deset metrů široký kanál a silnici z dob starověkých Římanů. Vzácný objev učinili v obci Oosterhout poblíž města Nijmegen, jež bylo významným střediskem a sídlem římských vojenských táborů v dobách starověku.

Zhruba 2 000 let starou silnici a kanál postavila a používala římská armáda. Pro východní Nizozemsko je to naprosto unikátní nález.

Kanál je dostatečně velký pro lodě z římských dob, jezdily po něj nejspíš zejména vojenské lodě, které přepravovaly vojáky, ale také potraviny, stavební materiál a další věci. Umělý vodní tok podle odhadů archeologů propojovat vojenské ležení v Nijmegenu s řekou Rýn, která tehdy představovala hranici římské říše.

Nijmegen se v úterý nově dostal na seznam světového dědictví UNESCO. Archeologové doufají, že by se nejnovější nález mohl stát součástí zapsané lokality.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Nizozemsko, Nijmegen, Rýn

Video