(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Dvanáct lidí zemřelo po výbuchu cisterny, ze které si chtěli nabrat palivo

  • 43
Nejméně dvanáct mrtvých si na jihovýchodě Nigérie vyžádal páteční výbuch převráceného kamionu s cisternou, z níž si lidé chtěli nabrat palivo. S odkazem na místní policii a svědky o tom informovala agentura AP. Podle místních je obětí mnohem více, možná až 60. Při podobných neštěstích už zahynuly v Nigérii v uplynulých letech stovky lidí.

„Našli jsme 12 těl a odvezli jsme do nemocnice 22 lidí s vážnými popáleninami,“ sdělila policejní mluvčí. Podle ní výbuch nastal v pátek ve městě Odukpani ve státě Cross River.

Někteří místní obyvatelé uvádějí, že obětí pátečního neštěstí je až 60. „Policie našla jenom několik těl, ale mnoho dalších bylo spáleno na popel,“ řekl jeden z očitých svědků. Podle něj se v příkopu vedle silnice snažilo odčerpat palivo asi 60 lidí, když nastal výbuch.

„Není pravděpodobné, že by někdo v příkopu přežil, neboť v něm byla spousta vyteklého paliva,“ dodal. Explozi podle něj zapříčinil elektrický generátor, který někdo přinesl na místo s cílem rychleji načerpat palivo do kanystrů.

Nigérie je největším producentem ropy v Africe. Chudí lidé tam často riskují život a snaží se odčerpat palivo, které uniká z ropovodů či cisteren. Výjimkou nejsou ani sabotáže.

Zhruba před rokem uhořelo ve stejné oblasti více než 30 lidí, kteří nabírali palivo z havarovaného kamionu s cisternou. Největší neštěstí se pak událo v říjnu 1998 v Jesse v jižní Nigérii, kde při výbuchu navrtaného ropovodu přišlo o život přes 1000 vesničanů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video