Školy jsou bezpečné, hlásí New York. Zavedl v nich povinné očkování

  • 100
V New Yorku začala ve školách platit povinnost očkování proti covidu-19, systém vakcinaci požaduje po učitelích i dalších zaměstnancích. Povinnost, která měla vstoupit v platnost už na konci září, má zajistit dětem pocit bezpečí. Povinné očkování platí ve městě také pro zdravotníky a nemocniční personál.

Podle starosty New Yorku Billa de Blasia je hlavním cílem opatření vzbudit důvěru, že školy jsou bezpečné. Postup newyorské radnice podpořil také americký ministr školství Miguel Cardona. „Studenti se potřebují vrátit do tříd a musí se tam cítit bezpečně,“ uvedl Cardona.

Podle vedení města zhruba 95 procent zaměstnanců ve veřejných školách má alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu. Zaměstnance, kteří se odmítli nechat naočkovat, pošle vedení škol na neplacenou dovolenou.

Očkování mohou zaměstnanci nahradit pravidelným testováním jen v případě, že prokáží, že k tomu mají zdravotní či náboženské důvody.

Nejste očkovaní? V restauraci se nenajíte, vzkazuje New York hlavám států

Nová povinnost měla vstoupit v platnost již na konci září. Jen pár dní před tím však federální soud pozastavil platnost nařízení. Odvolací soud ale toto rozhodnutí zvrátil.

Systém veřejných škol v New Yorku, kam chodí přes milion žáků a studentů, je jedním z prvních v USA, jež zavedl povinné očkování. K podobnému opatření se ale chystají přistoupit i školy v dalších amerických městech, například v Los Angeles.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video