Na Manhattanu havaroval vrtulník, nouzově přistával na střeše mrakodrapu

  • 28
Do budovy na newyorském Manhattanu narazil vrtulník, který následně vzplál. Při nehodě zahynul pilot, který se zoufale snažil nouzově přistát na jednom z mrakodrapů, uvedl guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Stroj startoval z Long Islandu a ve vzduchu byl asi jedenáct minut. Mířil zřejmě na domovské letiště ve městě Lindenu v New Jersey.  Nehoda se stala krátce před druhou hodinou odpoledne místního času (20:00 SELČ) za deště a mlhy v centru Manhattanu, oblasti Sedmé avenue. Na místo se hned sjely složky záchranného systému.

V budově, která má 54 poschodí, zavládla panika, vyděšení lidé vybíhali na ulici. O příčině nehody zatím newyorská policie nemá informace. Není ani jasné, kolik lidí ve vrtulníku cestovalo. Podle starosty Billa de Blasia nejsou náznaky, že by šlo o akci teroristů.

Uvnitř budovy se nikomu nic nestalo. „Lidé v budově vypověděli, že ucítili otřes,“ řekl guvernér Cuomo. Požár, který po nehodě vypukl, hasiči rychle uhasili. Na místě stále zasahují kvůli palivu, které ze stroje vyteklo.

Podle agentury AP se vrtulník nacházel v nepovoleném protoru, v současnosti v oblasti platí zákaz letu ve výšce nižší než 914 metrů. Jak se pilot do centra Manhattanu v hustém dešti dostal, zatím není jasné.

Federální správa létání (FAA) ve vyjádření sdělila, že strojem byl lehký dvoumotorový vrtulník Agusta A109E. Pilot byl podle nich jediným člověkem na palubě. Havárií se bude zabývat Národní bezpečnostní výbor pro dopravu (NTSB).

Jeden z přihlížejících uvedl, že uslyšel rachot, když vrtulník narazil. „Neviděl jsem to, ale ucítil,“ řekl Melvin Douglas, který na ulici prodával deštníky. „Ze střechy se valil kouř,“ dodal.

Nathan Hutton, který pracuje v 29. patře mrakodrapu, otřes také pocítil. „Bylo to, jako když do vás někdo strčí, prošlo to celou budovou,“ vypověděl.

O neštěstí už informovali prezidenta Donalda Trumpa, který nyní situaci sleduje z Bílého domu. Na Twitteru ocenil záchranáře a hasiče.

10.června 2019 v 20:52, příspěvek archivován: 10.června 2019 v 21:15

I have been briefed on the helicopter crash in New York City. Phenomenal job by our GREAT First Responders who are currently on the scene. THANK YOU for all you do 24/7/365! The Trump Administration stands ready should you need anything at all.

Dům, známý v New Yorku jako Axa Equitable Center, stojí v samém centru Manhattanu mezi jižním okrajem Central Parku a náměstím Times Square. Budova má podle NBC cenu zhruba dvě miliardy dolarů (45 miliard korun). Podle dosavadních informací nikdo z budovy zraněn nebyl, dům se ale silně rozkýval. Požár na střeše se hasičům podařilo uhasit po 20 minutách. 

Zatím poslední podobná nehoda se v New Yorku stala v roce 2006, kdy malé dopravní letadlo narazilo do 42patrového domu na severovýchodě Manhattanu. Osmnáct lidí bylo zraněno.

Axa Center uprostřed Manhattanu

Axa Center uprostřed Manhattanu

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video