Neustlaná postel zabíjí roztoče, věří vědci

  • 28
Vstát a ustlat, tak vypadá v převážné většině domácností ranní rituál. Kdo ale z lenosti vynechá druhý krok, možná si paradoxně nevědomky zlepšuje zdraví. Britští vědci se totiž domnívají, že v rozházené posteli přežije méně roztočů, kteří způsobují alergie.

Pracovníci Kingstonské univerzity zjistili, že miniaturní broučci, kterými se lůžka jen hemží, hůř snášejí teplé a suché klima, které se utvoří v záhybech pokrývek.

Mohla by to být účinná zbraň, vždyť v průměrné posteli žije až 1,5 milionu roztočů, kteří se živí zbytky lidské kůže. Vylučují přitom alergeny, které lidé snadno vdechnou během spánku, upozornil server BBC News.

Jenže mikroskopickým živočichům se daří dobře jen na obsazeném lůžku, protože člověk je pro ně přirozeným zdrojem vláhy. Jakmile odejde, jsou vystaveni dehydratac, která může skončit i smrtí.

"Víme, že roztoči jsou schopni získat vláhu jen ze vzduchu díky malým čidlům, která mají po straně těla," vysvětluje doktor Stephen Pretlove. "Když postel neustelete, jednoduše je o přísun vláhy z okolí připravíte," dodal.

V rámci projektu se vědci pokusí rozšířit výzkum mimo laboratoře. Dosud jim pomáhaly především počítačové modely, nyní se ale chystají vyzkoušet si závěry v praxi: použijí k tomu 36 rodin v Británii.

Sledovat budou nejen to, jaký má stlaní vliv na populaci roztočů, ale také jak ji ovlivňuje teplota v bytě, klimatizace nebo používání ventilace.

Podle Stephena Pretlova by práce jeho týmu mohla do budoucna ušetřit něco ze v přepočtu tří miliard korun, které se v Británii ročně utratí za léčení alergií. "Náš výzkum by ale mohl pomoct i designerům a stavitelům domů," rozvádí myšlenku Pretlove.

V tom s ním souhlasí Matt Hallsworth z organizace Asthma UK: "Alergeny, které vylučují domácí roztoči, mohou u řady lidí rozpoutat astma. Jenže je těžké se jim vyhnout."

Jak dodal server BBC, ne všichni experti jsou nálezy Kingstonské univerzity nadšeni. "Ačkoli je to všechno pravda, že roztoči potřebují vlhkost, lidské příbytky jsou samy o sobě pro roztoče dost výživné, takže nestlat si postel může mít jen stěží nějaký vliv," skepticky krčí rameny profesor Andrew Wardlaw z britského Ústavu pro alergie a klinickou imunologii.

Ilustrační foto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video