V noci na sobotu shořelo ve Francii 502 aut.

V noci na sobotu shořelo ve Francii 502 aut. | foto: CTK/EPA

Nepokoje ve Francii o víkendu opět zesílily

  • 144
Škody způsobené rebely v pařížských městech v noci na sobotu opět narostly. Nepomohly ani zesílené policejní hlídky. Podle konečných údajů v noci shořelo 502 automobilů, policie zadržela 206 lidí.

Pro srovnání v na pátek byla bilance 463 zapálených vozů a 201 zadržených.

Zklidnění situace konstatuje policie v oblasti kolem Paříže, kde byly v předcházejících dnech nepokoje nejsilnější. Na venkově se naopak škody zvýšily. V Saint-Quentin na severu země byl zranili v noci útočníci zápalnou lahví jednoho policistu.

V Paříži vyhlásily úřady s platností od sobotních 10:00 do nedělních 08:00 zákaz shromáždění, která by mohla ohrozit veřejný pořádek. Daly k tomu podnět signály, že o víkendu by se mohly nepokoje přenést do vnitřního města. Tam dosud panoval klid.

Na víkend, který začal už v pátek oslavami 87. výročí příměří z roku 1918, bylo v Paříži zmobilizováno 3000 policistů a četníků. Pod pečlivým dohledem jsou zvlášť místa, kam obvykle směřují turisté, a dále dopravní prostředky a nádraží.

Asi 300 policistů dostalo na starost bezpečnost kolem fotbalového stadionu Stade de France, kde dnes večer hraje francouzská reprezentace přátelský zápas s Německem. Stadion je mimo vnitřní Paříž, už v departementu Seine-Saint-Denis, který byl v minulých dvou týdnech také dějištěm nepokojů.

Celkem je ve Francii nadále v pohotovosti 12 tisíc příslušníků policie a četnictva.

Soudní dohru bude mít incident na jednom pařížském předměstí, kde dva policisté bezdůvodně zbili jednoho zadržovaného a dalších šest tomu přihlíželo. Před soud půjde pět mužů, jeden z nich byl vzat do vazby.

Hořelo i v Bruselu
Auta vzplála v noci na sobotu také v Belgii. Celkem jich shořelo patnáct, z toho osm v metropoli Bruselu. Podle belgických úřadů jde o "izolované" případy, které neprovází větší nepokoje jako v sousední Francii.

Přesto jde už o šestou noc v řadě, kdy někdo v Bruselu či dalších belgických městech úmyslně zapaloval automobily.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video