Nemocnice v Gaze mají problém s nedostatkem vybavení, musí ošetřit stovky zraněných

Nemocnice v Gaze mají problém s nedostatkem vybavení, musí ošetřit stovky zraněných | foto: Reuters

Nemocnice v Gaze jsou přeplněné, zraněných přibývá

  • 97
Nemocnice v Gaze jsou po leteckém útoku Izraele podle Červeného kříže přeplněné a nezvládají nápor dalších zraněných, které záchranáři stále přivážejí. Egyptský ministr zahraničí Ahmed Abu el-Gheit obvinil hnutí Hamas, že neumožňuje zraněným Palestincům opustit Gazu a vyhledat lékařskou pomoc.

Jakmile nastala letadlová operace izraelské armády, stovky Palestinců se vrhly na plot při hranicích s Egyptem. Tamější bezpečnostní síly ale proti nim zasáhly střelbou do vzduchu, čtyřicet lidí úřady zadržely.

Někteří Palestinci použili buldozery a výbušniny, aby hraniční zeď probourali, uvedl server BBC.

Izrael bombardoval tunely na jihu území, které podle něj používají ozbrojenci k pašování zbraní. Podle palestinských úřadů je mezi třemi zničenými tunely také hlavní, kterým proudí palivo z Egypta. Izraelské zdroje ale hovoří o čtyřiceti vybombardovaných tunelech.

Nemocnice v Gaze jsou podle lidí z humanitární organizace Červený kříž přeplněné a nezvládají ošetřovat množství zraněných. Problém je také s nedostatkem lékařského zařízení. Obyvatelé se bojí vycházet na ulici.

Útoky izraelského letectva si zatím vyžádaly 290 mrtvých a více než 700 zraněných. Židovský stát zesílil obranu podél hranic a na místo povolal pěchotu. - více o konfliktu čtěte zde

Vláda Ehuda Olmerta také schválila výzvu k částečné mobilizaci šesti a půl tisíce záložníků. Ti by měli být připraveni pomoci během možných pozemních útoků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video