Střelec v chicagské nemocnici zastřelil tři lidi, dále zranil jednoho...

Střelec v chicagské nemocnici zastřelil tři lidi, dále zranil jednoho policistu. (19. listopadu 2018) | foto: AP

Útoky v nemocnicích jsou ve světě vzácné. Pomáhají bezpečnostní rámy

  • 7
Střelba v nemocnicích bývá poměrně výjimečná. Ukazují to statistiky ze Spojených států. Díky poměrně malému procentu případů bývá pro nemocnice obtížné střelbě zabránit. Pachatelé mají často jasný motiv, poukazují studie.

Fenomén střelby v nemocnicích není příliš zdokumentovaný. Podle jedné z mála studií na toto téma, jež byla publikována v roce 2012, bylo v USA zaznamenáno 154 případů. Čísla ukazují, že se jedná o stoupající trend, přesto podle odborníků k tomuto druhu útoku dochází častěji na jiných místech, například v obchodech, na poštách, v továrnách či firmách.

Počet obětí při střelbě v nemocnicích nebývá příliš velký. Za nejsmrtelnější incident v posledních dvou dekádách v USA je považována střelba v Mercy Hospital v Chicagu, při které zemřeli čtyři lidé včetně útočníka, uvádí agentura AP.

Podle zprávy z roku 2012 odhaluje 154 případů některé jasné vzorce. Útočník má většinou jasný motiv a „specifický cíl“. Jako hlavní motivy zpráva identifikuje „nevraživost nebo pomstu“ (27 procent), „sebevraždu“ (21 procent) nebo ukončení života velmi nemocného, hospitalizovaného příbuzného.

Při střelbě v nemocnici v Chicagu zemřeli čtyři lidé (11/2018):

20. listopadu 2018

Například v srpnu roku 2018 muž zastřelil svoji ženu v nemocnici v Westchester Medical Centers ve městě Mount Pleasant ve státe New York s tím, že chce ukončit její trápení. Poté si vzal vlastní život.

Jako další motivy, které vedly k střelbě v nemocnicích, zpráva zmiňuje „pokusy o útěk z policejní vazby (11 procent), války gangů (9 procent) či „mentální nestabilitu“ pacientů (4 procent). Doktoři a sestry bývají terči střelby jen zřídka: ve třech, respektive pěti procentech případů.

Většina případů se odehrála uvnitř nemocnice (skoro 60 procent), zbytek mimo nemocnici. Z vnitřních incidentů se jich 34 procent odehrálo na pohotovostním oddělení, 32 procent v pokojích pacientů.

Střelci bývají až na výjimky muži (91 procent). Většina z nich nebyli ani současní, ani bývalí pacienti či zaměstnanci. Podle výzkumníků by se asi dvěma pětinám případů střelby v nemocnicích mohlo zabránit použitím bezpečnostních rámů. 

Nemocnice jsou bezbranné, přísnějším opatřením se však spíš brání

Kvůli skutečnosti, že střelba v nemocnicích není příliš běžnou, nejsou zdravotnická zařízení na tento druh události příliš připraveny. Experti poukazují na to, že díky nedostatku dat nemohou zjistit, jaké strategie jsou nejefektivnější v zabránění útoku. 

Nemocnice navíc představují velmi komplexní prostředí, které znemožňuje rychlou policejní akci. Mají jak vstup, tak východ, takže není jasné, kudy pachatel unikne. Incidenty se odehrávají rychle, ještě předtím, než vůbec policisté na místo činu dorazí.

Obzvláště zranitelnými proti útokům činí nemocnice skutečnost, že jsou otevřené 24 hodin denně celý týden a že pacienti jsou často nepohybliví.

Nemocnice jako cíle teroristického útoku

Podle studie International Institute for Counter Terrorism z roku 2013 se v letech 1981 až 2013 uskutečnilo asi sto teroristických útoků proti nemocnicním v 43 zemích. Při nich bylo zabito asi 775 lidí a 1 217 bylo zraněno.

Jedny z nejhorších teroristických útoků v tomto typu zařízení se odehrály v Rusku. V roce 1995 ve městě Buďonnovsk vzalo asi padesát čečenských rebelů zhruba 2 000 rukojmí. Při zásahu protiteroristického komanda zemřelo asi 140 lidí a dalších 415 bylo zraněno.

V srpnu roku 2003 sebevražedný atentátník najel do vojenské nemocnice v Mozdoku, v Severní Osetii-Alanii, na hranicích s Čečnou. Zabil padesát lidí.

Většina teroristických útoků proti nemocnicím se odehrává v konfliktních oblastech jako je Jemen, Sýrie či Afghánistán. Teroristé útokem na nemocnici štěpí pozornost vojenských a zdravotnicích organizací, které nemohou pomoci lidem zraněným na primárním místě útoku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video