Slum v brazilském Sao Paulu

Slum v brazilském Sao Paulu | foto: AP

Černá moč děsí Brazílii, desítky pacientů trpí záhadnou nemocí

  • 59
Brazilské úřady ve spolupráci s laboratořemi v USA zkoumají příčiny záhadné nemoci, která od prosince ve východobrazilském státě Bahia postihla přes 60 osob. Dva lidé se stejnými příznaky, tedy akutní bolestí svalů a černou močí, už zemřeli.

Ministerstvo zdravotnictví státu Bahia v pátek oznámilo, že úřady registrují v tamním regionu 64 případů této zvláštní nemoci. Šedesátka případů byla zaznamenána ve městě Salvador.

Příznaky nemoci, která se poprvé objevila ve státě Bahia loni v polovině prosince, jsou intenzivní bolest svalů a kloubů, pocení, případně horečka a černá moč. Jeden člověk se stejnými příznaky zemřel na Silvestra ve městě Vera Cruz a druhý v lednu ve městě Salvador, oba ve státě Bahia.

Podle ředitelky epidemiologické laboratoře státu Bahia se pacienti mohli nakazit z jídla. Většina z nich totiž začala cítit akutní svalovou bolest po konzumaci ryb.

Rozbor několika vzorků ryb v daných případech ale zatím neprokázal škodlivou bakterii, která by mohla být příčinou nemoci. Vláda státu Bahia na výzkumu záhadné choroby spolupracuje s americkým Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video