(ilustrační snímek) | foto: AP

Německá policie zabránila útoku na půlmaraton v Berlíně

  • 178
Německá policie zabránila útoku na nedělní půlmaraton v Berlíně. Policisté zadrželi čtyři muže s vazbami na tuniského islamistu Anise Amriho, který v prosinci 2016 v Berlíně najel nákladním vozem do davu na vánočním trhu a zabil 12 lidí.

Policie později zadržení čtyř lidí potvrdila, přímo o teroristickém útoku se ale v prohlášení nezmínila. „Z několika indicií vyplývalo, že zadržení ve věku 18 až 21 let se mohli podílet na přípravě zločinu, který měl souvislost s touto událostí (půlmaratonem),“ uvedla policie. Prohlášení zveřejnila po skončení sportovní akce, která přilákala 250 tisíc diváků a 36 tisíc běžců.

Zda v Berlíně skutečně hrozil útok, je podle DPA nejasné, neboť policie následně zákrok mírnila. Uvedla, že konkrétní důkaz o chystaném útoku nemá, ale že byla kvůli velké sportovní akci mimořádně ostražitá. Policie se rovněž rozhodla zakročit vzhledem k sobotní události v západoněmeckém Münsteru, kde řidič najel dodávkou do davu a následně spáchal sebevraždu. Při činu zahynuli dva další lidé.

Němci už před rokem tušili, že Amri plánuje teror. Přesto ho nevyhostili

Mezi zadrženými je podle policejních informací listu Die Welt člověk, který chtěl  diváky a účastníky závodu napadnout nožem, motivem měla být odplata za Amriho smrt.

Při domovní prohlídce zvláštní zásahová jednotka našla dva nože. Die Welt poznamenal, že nebezpečí veřejnosti nehrozilo, neboť policie o skupině věděla již delší dobu a sledovala ji.

Na Amriho, kterého několik dní po berlínském atentátu zastřelila policie v Itálii, měla čtveřice úzké a soukromé vazby, napsal německý list. Jeden z nyní prohledaných bytů byl údajně terčem policejní razie i po útoku na adventní trh.

Záběry z vánočního trhu v Berlíně krátce po útoku Anise Amriho v roce 2016:

19. prosince 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video