Policie v Essenu zřejmě zabránila ozbrojenému útoku na střední škole Don Bosco....

Policie v Essenu zřejmě zabránila ozbrojenému útoku na střední škole Don Bosco. (12. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Mladík v Německu chtěl zaútočit na školu. Policie u něj doma našla výbušniny

  • 13
Ve čtvrtek ráno vtrhla německá speciální policejní jednotka z Essenu do bytu 16letého studenta, který měl plánovat útok na svou současnou či bývalou školu. U něj doma měla podle deníku Bild najít více než deset trubkových bomb i další podomácku vyrobené zbraně. Mladíka zadržela, podle deníku patří mezi členy pravicově extremistického spektra.

Policie z Essenu v Severním Porýní-Vestfálsku zřejmě zabránila ozbrojenému útoku na gymnázium Don Bosco, které navštěvuje asi osm stovek studentů. Informuje o tom web FOCUS Online s odkazem na deník Bild.

„Zvláštní skupina zasahovala v bytě ve čtvrti Borbeck kolem 4:20 ráno,“ uvádí Bild. Šestnáctiletý mladík byl během zásahu zadržen. Policie zasáhla na základě tipu od jiného studenta, který uvedl, že jeho spolužák zřejmě plánuje „krvavou lázeň“ ve škole.

Deník Bild uvádí, že podezřelý má patřit do pravicově extremistického spektra. V bytě podle deníku Bild policie našla více než deset trubkových bomb, obzvlášť nebezpečnou hřebíkovou bombu, několik kuší a jiné doma vyrobené zbraně. Při prohlídce bytu nalezla také podle Bildu manifest, který extremismus potvrzuje. V poznámkách mladíka byly rovněž zapsány xenofobní myšlenky.

„V současné době probíhá velká policejní akce na gymnáziu Don Bosco ve čtvrti ​​Borbeck.“ Krátce poté informovala, že se akce týká i střední školy Realschule Am Schloß, která je bývalou školou podezřelého,“ uvedla německá policie ve čtvrtek ráno na svém Twitteru.

„Od středečního večera případ vyšetřuje policie. Existuje podezření, že na obou školách se chtěl student dopustit trestné činnosti,“ uvedla policie. Obě školy zůstaly proto ve čtvrtek zavřené. Učebny podle deníků policie prohledává kvůli možným umístěným výbušninám. V současné době pokračuje i výslech studenta.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video