Podání ruky v podání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a německé kancléřky Angely Merkelové. (7. 7. 2017) | foto: Reuters

Němci stopli peníze pro tureckou organizaci. Šíří propagandu a nenávist

  • 43
Německá vláda od začátku roku neschválila žádnou dotaci pro Turecko-islámskou unii pro náboženské záležitosti (DITIB) a nebude ji podporovat ani v příštím roce. Krok je reakcí na rostoucí vlnu kritiky, podle které organizace propaguje tureckou politiku v Německu. Konec dotací ve čtvrtek oznámilo německé ministerstvo vnitra.

Podle stanice Deutsche Welle měli turečtí diplomaté například nařídit některým muslimským duchovním, aby v Německu špehovali příznivce tureckého klerika Fethulláha Gülena. Hnutí FETÖ v čele s Gülenem Turecko považuje za teroristické a viní ho z neúspěšného pokusu o státní převrat v roce 2016. 

DITIB je pobočkou tureckého ministerstva pro náboženské záležitosti a v Německu provozuje více než devět set mešit. Německá vláda organizaci od roku 2012 vyplatila zhruba šest milionů eur (156 milionů korun). 

Erdogan rozplakal holčičku v maskáčích. I ty můžeš být mučednice, řekl jí

Většina finančních prostředků putovala na vybrané programy proti extremismu či na pomoc uprchlíkům. Skandál vyvolalo až zjištění, že DITIB měl imámy údajně vybízet, aby v mešitách pořádali modlitby za turecké vojenské vítězství v boji proti syrským Kurdům u města Afrín

Kontroverzi vzbudila také dubnová vojenská rekonstrukce, při které DITIB rozdal dětem turecké vlajky a makety samopalů a označil je za mučedníky. Kritiku si organizace v loňském roce vysloužila i za to, že se odmítla zúčastnit protiterostického pochodu v Kolíně nad Rýnem.

„Ti, kteří šíří nacionalismus, nenávist vůči křesťanům, židům nebo lidem bez náboženského vyznání a špehují pro tureckou vládu, nemohou být našimi partnery v boji proti náboženskému extremismu v Německu,“ komentoval situaci ve čtvrtek Christoph de Vries, mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové.

V Německu se objevil gigantický Erdogan. Po bitkách sochu odvezli hasiči

Ačkoli se německá vláda od spolupráce s DITIB distancovala až letos, některé spolkové země odmítly s organizací spolupracovat už dřív. Místopředsedkyně parlamentní strany Levice Sevim Dağdelenová vyzvala spolkové státy, aby přerušily všechny vztahy s DITIB a okamžitě přezkoumaly její daňový status.

„Spolková vláda a federální státy musí okamžitě zastavit spolupráci s Erdoganovou základnou v Německu. DITIB není charitativní organizace, ale představuje reálné nebezpečí pro veřejnost,” uvedla politička kurdského původu ve svém prohlášení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video