Německý spolkový sněm

Německý spolkový sněm | foto: Profimedia.cz

Spolkový sněm jde Němcům příkladem. Omezí topení, klimatizaci i teplou vodu

  • 174
Poslanci německého Spolkového sněmu chtějí být inspirací. Parlament hodlá kvůli očekávané energetické krizi své prostory v zimě méně vytápět a v létě méně klimatizovat, zhasnou se také světla, kdykoliv to bude možné, a vypne se všech 1 800 bojlerů, které poskytují teplou vodu pro koupelnová umyvadla. Šetření energiemi je nyní v Německu žhavé téma, plynová krize se začíná šířit do domácností.

Příslušné poslanecké grémium, rada starších, rozhodlo o snížení spotřeby energií ve čtvrtek, informoval deník Der Tagesspiegel. Dojde k němu v kancelářských místnostech pro 736 poslanců a přibližně 5 000 zaměstnanců pracujících v různých parlamentních budovách rozesetých po berlínské vládní čtvrti.

Ve Spolkovém sněmu bude tak v létě více horko nejen kvůli sporným projednávaným tématům. V hlavním sále pro plenární zasedání i v sálech pro zasedání poslaneckých frakcí a výborů bude 24 až 26 stupňů Celsia, zatímco doposud byly ochlazovány na 22 až 24 stupňů. V zimě mají být i tyto místnosti vytápěny na 20 stupňů, a ne jako dosud na 22.

V budovách s decentralizovanými teplovodními zdroji má napříště téct jen studená voda a průtokové ohřívače v místnostech budou odpojeny. V budovách s ústředním topením mají zůstat v provozu. Šetřit se má i na osvětlení.

Podle informací agentury DPA byli proti opatření v radě starších jen zástupci krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD). Naopak opoziční Křesťanskodemokratická unie vyzvala ministerstva federální vlády, aby je následovala.

Německý průlom. Polovinu spotřeby elektřiny letos pokryly obnovitelné zdroje

Rada v usnesení poukázala na to, že Spolkový sněm tak chce vzhledem k aktuální situaci významně přispět k úsporám energií. Už nyní je podle ní zásobování energiemi v mnoha budovách uspořádáno nanejvýš efektivně. Například až 50 procent potřebného chlazení v létě poskytuje studená voda, která se v zimě ukládá do podzemních zásobníků.

Debatu ještě rozproudil – a uštěpačné komentáře si vysloužil – ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení), když v rozhovoru s magazínem Der Spiegel řekl, že výrazně zkrátil dobu sprchování. Přitom se prý „nikdy ve svém životě nesprchoval ani pět minut“.

Obavy z nedostatku zásob a nárůstu cen

Ceny elektřiny tento týden v Německu vzrostly na dosavadní maxima. Očekává se, že Rusko v pondělí uzavře plynovod Nord Stream 1, jeden z nejdůležitějších zdrojů zemního plynu, na nejméně deset dní. Spekuluje se však, že odstávka by mohla trvat mnohem déle.

Rostou také obavy, že Německo nemusí být schopno nashromáždit dostatečné zásoby plynu k zajištění dodávek přes zimu. V současné době jsou skladovací prostory zaplněny asi z 63 procent, ale jejich doplňování je stále dražší a pomalejší.

Německá vláda vyhlásila stav výstrahy. Plyn se stává nedostatkovou surovinou

Jako první by byly výpadkem postiženy průmyslové podniky. Dopady jakýchkoli opatření na příděl plynu, by však pravěpodobně dopadly i na obyčejné Němce.

Kancléř Olaf Scholz varoval, že hrozí prudký nárůst účtů za vytápění domácností. Přičemž některé skupiny spotřebitelů předpovídají, že by se pro typickou čtyřčlennou rodinu mohly poplatky zvýšit až o 2 000 eur ročně.

Vonovia, největší rezidenční pronajímatel v zemi, v pátek uvedl, že v noci ztlumí termostaty svých nájemníků na maximálně 17 stupňů Celsia.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video