Výuka islámské věrouky v německém Offenburgu.

Výuka islámské věrouky v německém Offenburgu. | foto: Profimedia.cz

Imigranti chtějí ve školách místo angličtiny turečtinu, Němci se bouří

  • 862
Učme na základních školách místo angličtiny turečtinu, polštinu či ruštinu. S tímto návrhem přišla Rada pro integraci v Severním Porýní-Vestfálsku. Politici i pedagogové nejlidnatější německé spolkové země to odmítli. Tvrdí, že nápad jde proti zájmům dětí i integrace.

Zemská ministryně školství z liberální strany FDP Yvonne Gebauerová zavrhla návrh jako přestřelený. „Angličtina je a zůstane ústřední cizí řečí, která umožňuje celosvětovou komunikaci,“ namítla. 

Angličtina je pro svůj mezinárodní význam v Německu povinná na všech základních i vyšších školách. Podle Gebauerové se vedle ní již nyní nabízí výuka řady dalších jazyků, včetně turečtiny či polštiny. 

Naopak je třeba více výuky němčiny, zdůraznila mluvčí FDP pro otázky migrace Linda Teutebergová. 

Předseda rady pro integraci Tayfun Keltek navrhl, aby se na základních školách výuka angličtiny úplně zrušila a nahradila turečtinou, polštinou či ruštinou. Míní, že se tak lépe využije potenciál multikulturní společnosti, která může žákům snáze vštípit znalosti vícero různých jazyků. 

Keltek tvrdí, že v Severním Porýní-Vestfálsku má přes 43 procent lidí mladších 15 let migrační kořeny a hovoří hlavně turecky, polsky nebo rusky. 

Kdyby se nemusely hned učit angličtinu, měly by podle něj více času soustředit se na osvojení němčiny. A jejich německy mluvící spolužáci by zase získali snazší možnost porozumět některé z řečí, kterou slyší kolem sebe víc než angličtinu. 

Jediná mluvila mezi muslimskými prvňáky německy, šikanovali ji a pořezali

„Jaký má smysl chtít (na)učit sedmileté děti anglicky, pokud ten jazyk znají jen z televize?,“ řekl Keltek podle listu Die Welt

Děti, které vyrůstají v dvojjazyčných rodinách, mají podle Kelteka ve škole napřed prohloubit znalost obou svých řečí, například němčiny a turečtiny, nebo němčiny a polštiny. Pak se jim prý bude v pozdějším věku i lépe učit angličtina. 

Josef Kraus z Německého sdružení učitelů varoval, že návrh je „naprosto protiintegrační“. Změnu nepodpořila ani lidskoprávní aktivistka s migračními kořeny Düzen Tekkalová. 

„Angličtina je vedle naší mateřštiny němčiny zdaleka nejdůležitějším jazykem, který musíme v našich školách dětem zprostředkovat, abychom jim dali vhodnou výbavu pro jejich další život,“ uvedla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video