Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Soukromá škola odmítla dítě člena AfD, podle úřadu nejde o diskriminaci

  • 1516
Soukromá berlínská základní škola se nedopustila diskriminace, když nepřijala dceru politika protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD). Tvrdí to školská správa, se kterou ale nesouhlasí nejen AfD, ale ani další strany a předseda svazu učitelů.

Opoziční AfD, kterou mnozí politologové označují za pravicově populistickou, je třetí nejsilnější stranou v německém spolkovém sněmu. Kritici AfD vyčítají kromě extremismu i přijetí několika údajně neoprávněných finančních darů. Německá tajná služba prověřuje podezření na možné spojení AfD s Ruskem

Waldorfská škola ve čtvrti Treptow loni nezapsala dceru nejmenovaného politika, který zastupuje AfD v berlínském parlamentu. Dívka přitom chodila do přidružené waldorfské mateřské školky, jejíž žactvo je obvykle upřednostňováno při výběru do vyšších stupňů waldorfských vzdělávacích zařízení. 

Případ přezkoumala školská správa, podle které mají soukromé školy právo zohlednit při výběru žáků i politické smýšlení jejich rodičů. Správa v tom nevidí rozpor se zákazem diskriminace, který je obsažen ve školském zákoně i všeobecném zákoně o rovném zacházení. 

Počty přihlášek na soukromé školy běžně násobně převyšují množství míst v nich. Waldorfská škola tvrdí, že nepřijetí holčičky pro ni nebylo snadné. Rozhodnutí prý předcházela konzultace s jejím otcem i matkou i s rodiči ostatních přihlášených žáků. 

Jako jeden důvod odmítnutí škola uvedla, že po dlouhém sporu by už nemohla k dívce přistupovat nezaujatě. Vedoucí školy Peter Lange doplnil, že výběr má stmelit třídní kolektiv, který může studovat společně (dlouhých) 12 až 13 let. K takovému společenství (chtě nechtě) patří i rodiče žáků a proto je přijatelné zohlednit i je.

Skandální ohýbání práva, zuří AfD

Zástupci školy si za přítomnosti učitelů promluvili s otcem i matkou o „obecných politických otázkách“. Zajímali se například o poslancův názor na manželství stejnopohlavních párů. Co z této diskuse vyplynulo a jak ovlivnila nepřijetí dívky list Der Tagesspiegel nezmínil. 

Udej svého učitele. AfD chce školy bez politiky, založila udavačský web

Nyní šestiletou holčičku přihlásili rodiče nakonec na státní školu. S rozhodnutím školské správy se ale AfD nemíní smířit. Předseda její frakce Georg Pazderski řekl, že chce verdikt nechat přezkoumat. Použitý výklad je podle něj v rozporu se zásadou rovnosti a jde o ohýbání práva. Situaci označil za skandál.

Nález správy se nelíbí ani senátorce pro vzdělávání Sandře Scheeresové ze sociální demokracie (SPD). „Považuji za velmi problematické, že dítě je činěno zodpovědným za politické angažmá svých rodičů. Ve školním systému jde o to, aby se děti mohly rozvinout v samostatné osobnosti,“ uvedla. Dodala, že má podezření na porušení zásady rovného zacházení. 

Předseda německého svazu učitelů Heinz Peter Meidinger varoval před tím, aby se děti postihovaly za politické smýšlení rodičů. Škola musí podle něj přistupovat k žákům neutrálně. „Všechno ostatní je diskriminace,“ poznamenal s tím, že waldorfská škola překročila hranice a zpronevěřila se svému výchovnému úkolu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video