Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát nedělá nic, my pomáháme. Německá krajní pravice „těží“ z povodní

  20:09
Krajně pravicová uskupení, v jejichž řadách jsou také odpůrci vakcín, zastánci konspiračních teorií či popírači holokaustu, se v Německu pokouší získat sympatie lidí tím, že nabízí pomocnou ruku na místech, kterými se v polovině měsíce prohnala ničivá povodeň. Kromě toho ale mezi obyvateli podle zjištění magazínu Der Spiegel zároveň s pomocí šíří dezinformace namířené proti vládě.
Lidé v obci Altenahr ve spolkovém státě Porýní-Falc likvidují následky povodní....

Lidé v obci Altenahr ve spolkovém státě Porýní-Falc likvidují následky povodní. (27. července 2021) | foto: Profimedia.cz

Tým reportérů magazínu Der Spiegel zjistil, že řada účtů na sociálních sítích, které spravuje krajně pravicová organizace Querdenker (Ti, kdo myslí vlastní hlavou), opakovaně vyzvala své stoupence k cestě do Ahrweileru, jednoho z povodněmi nejvíce zasažených okresů.

Skupina podle Spiegelu tvrdí, že na místě je nutná pomoc, protože oficiální vládní organizace, jako jsou hasiči, policie, armáda či Agentura technické pomoci, kterou tvoří převážně dobrovolníci, neposkytují lidem dostatečnou pomoc a dokonce brání dobrovolníkům dostat se na scénu.

V částech států Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc zůstává po  katastrofě bez domova a přístupu k vodě či elektřině přes třicet tisíc lidí.

Kromě pomoci s odklízením trosek krajně pravicová organizace lidem rovněž nabízí pomoc s péčí o děti či dodávkami léků a jídla. Ve svých příspěvcích hojně používá slogan „Volkskraft voraus“ (Síla lidí vpřed).

17. července 2021

Falešné uniformy i auta

Někteří krajně pravicoví aktivisté podle Der Spieglu dokonce na místa zpustošená povodněmi dorazili ve falešných uniformách a upravených vozidlech, díky nimž vypadali jako příslušníci německé armády či policie.

Reportéři magazínu mimo jiné zahlédli auto natřené tak, že se nápadně podobalo standardnímu vozidlu německé policie. Místo oficiálního loga na něm ale stál nápis „mírové vozidlo“.

Vozidlo připomínající policejní dodávku:

Jeden z jeho pasažérů pak obyvatelům pomocí megafonu oznamoval, že jim přijel na pomoc, protože se německá vláda rozhodla snížit počet nasazených záchranářů a dalších složek a nechat lidi na holičkách.

Tuto informaci policisté okamžitě označili za nepravdivou a varovali obyvatele před dezinformacemi. „To, že se lidé z hnutí Querdenker, Říšští občané, popírači holokaustu a další pravicoví extremisté snaží utrpení lidí obrátit ve svůj prospěch je nestoudné,“ komentoval přítomnost aktivistů poslanec Zelených Konstantin von Notz.

„Praktická pomoc je nyní nepostradatelná, ale překážky záchranným službám a úmyslné oslabení státních infrastruktur jsou kontraproduktivní a za určitých okolností mohou být také trestné,“ dodal.

„Víme o jejich přítomnosti ze sociálních sítí. Pokud se lidé z tohoto spektra budou prezentovat na veřejnosti, nemůžeme to ignorovat. Vyhodnocujeme to,“ uvedla policie s tím, že pravicoví extremisté se na některých místech povodní rovněž prezentují jako „pečovatelé“.

„Natáčejí tu videa a dělají si selfie. Překážejí v cestě těm, kteří chtějí skutečně pracovat,“ popsal německé stanici RND muž, kterému rozvodněná řeka Ahr zdevastovala dům.

Stoupenci Querdenkerů podle RND v minulém týdnu rovněž protestovali před mobilním očkovacím centrem v Ahrweileru. Vulgárně napadali lidi, kteří se sem přišli nechat očkovat proti covidu, a natáčeli si je. 

Místní často nemají přístup k internetu

Der Spiegel upozorňuje na to, že řada lidí zasažených povodněmi není schopna obvinění aktivistů zpochybnit, protože na mnoha místech stále nejde elektřina, což ztěžuje přístup k internetu nebo hlavním médiím.

Zástupkyně vedoucího THW Sabine Lacknerová uvedla, že mnoho z jejich šesti a půl tisíc dobrovolníků už „dosáhlo svých tělesných i duševních limitů“. „Průměrně pracovali dvanáct hodin denně a budou v práci pokračovat i v dalších týdnech,“ uvedla Lacknerová.

„Nyní diskutujeme s úřady o tom, které mosty je zapotřebí přestavět jako první, a o tom, co můžeme dělat, dokud profesionálové, z nichž mnohé živelná katastrofa velmi zasáhla, budou zase schopni pracovat,“ dodala.

Německo řeší zničené vesnice po povodni. Obnovit, nebo přesunout?

Lacknerová popsala, že krajně pravicoví aktivisté se pokusili zastrašit dobrovolníky THW tím, že si je natáčeli nebo fotografovali. „Tvrdili, že státní orgány nedělají nic, aby lidem pomohly, a jen oni pro obyvatele něco skutečně dělají,“ uvedla.

Připustila však, že do některých vesnic se THW podařilo dostat až po několika dnech, během nichž byli místní odříznutí od světa. „Někteří lidé byli naštvaní, protože měli pocit, že se o ně nikdo nestará. To chápu. Za dvacet let, co pomáhám s řešením povodní a dalších katastrof, jsem něco tak hrozného, jako byla tato povodeň, nezažila,“ líčí.

Záplavy, které západní část Německa postihly po bouřkách z předminulé středy, si podle úřadů vyžádaly nejméně 174 lidských životů. 

Počet lidí postižených řáděním živlu se jen v Porýní-Falci odhaduje na téměř 42 tisíc. Obrovské škody utrpěla také infrastruktura, zničeny či poškozeny byly silnice, železnice, mosty, vysílače mobilního signálu, elektrické vedení, plynovody i vodovody.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...