Studenti univerzity po jídle zmodrali. V Německu vyšetřují pokus o vraždu

  • 126
Několika studentům a zaměstnancům Technické univerzity v německém Darmstadtu se náhle udělalo špatně. Ruce a nohy jim zmodraly. Policie začala incident vyšetřovat jako pokus o vraždu, podle ní byli otráveni. Motiv není jasný.

Sedm lidí muselo vyhledat zdravotnickou pomoc po požití nápojů a jídla z kuchyně Institutu materiálových věd. Třicetiletý student byl v ohrožení života, lékařům se jej ale povedlo stabilizovat.

Vyšetřovatelé založili speciální čtyřicetičlennou skupinu nazvanou Licht (Světlo). Podle deníku Bild rozhodně vyloučili, že by se mohlo jednat o nehodu.

Domnívají se, že do lahví s mlékem a vodou ve třech kuchyňkách dal neznámý pachatel (či pachatelé) během víkendu látku vyvolávající otravu, která se vyznačuje „pronikavým zápachem“.

„Identifikovali jsme látku, která může být zdraví škodlivá a dokonce smrtelná,“ prohlásil vrchní státní zástupce Robert Hartmann.

Nechtěl říci, jaké toxiny policie v zabavených potravinách našla, na základě „taktických vyšetřovacích úvah“. Motiv pachatele či pachatelů též není znám.

Německu hrozí tajemný travič potravin. Požaduje deset milionů eur

„Jsme šokováni zřejmým zločinem, ke kterému došlo na naší univerzitě,“ řekla rektorka Tanja Bruehlová. Škola vyzvala studenty, ať konzumují jen jídlo a pití, které nepochází z univerzity.

Policie zasaženou budovu uzavřela. Prohledala i další části univerzitního kampusu, ale jiné případy otravy nezaznamenala.

Nikdo další neoznámil, že by cítil nevolnost. Podle vedení univerzity už žádné nebezpečí nehrozí.

Studenti jsou však podle listu Frankfurter Allgemeine přesto nervózní. Budova je přístupná jen lidem s elektronickým klíčem. Myslí si, že strůjci otravy tedy museli být z univerzity.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video