Odpůrci protikoronavirových opatření při demonstraci v Kolíně nad Rýnem (23. května 2020) | foto: ČTK

Němci nosili židovské hvězdy na protestech proti karanténě, dostali zákaz

  • 121
Mnichovská radnice před víkendem zakázala čím dál častější praxi na demonstracích proti koronavirovým karanténním opatřením. Demonstranti už nově nesmějí nosit upravenou žlutou šesticípou hvězdu. Nacistický symbol, který ve 30. letech minulého století museli nosit židé, se objevuje v doprovodu dalších odkazů na hrůzy holocaustu.

„Konečné řešení koronavirové otázky,“ hlásaly ještě před víkendovým zákazem plakáty mnichovských demonstrantů. Lidé odění ve vězeňských mundúrech si na paži přišili žlutou šesticípou hvězdu s vepsaným nápisem „neočkovaný“. 

Šíříte paniku. Tisíce Němců protestovaly proti koronavirovým restrikcím

Paralelu s nacismem dotáhli ještě mottem „roušky vás osvobodí“ či „očkování vás osvobodí“, v němčině „Impfen macht frei“. 

Hvězdy téměř nachlup stejné jako ty, které museli nosit němečtí či českoslovenští židé ve 30. letech, se v posledních týdnech objevovaly na protestech proti karanténním opatřením napříč Německem.

Vládní komisař pro boj s antisemitismem Felix Klein toto jednání označil za „vědomé porušování tabu“, které se na německých protestech vyskytuje čím dál častěji. Provokace při používání symbolů holocaustu však podle něj snižuje utrpení obětí nacismu. 

Mnichov proto nošení žlutých hvězd zakázal a těm, kdo ho překročí, hrozí podle serveru Merkur pokuta. Někteří politici nyní vyzývají další města a spolkové státy, aby k podobnému zákazu také přikročily a jednání demonstrantů označily za formu pobuřování. Uvedla to stanice Deutsche Welle.

Demonstrace proti opatřením probíhaly celý květen. Lidé při nich obviňovali vládu z šíření paniky a z potlačování občanských práv. Na některých shromážděních se objevili i pravicoví extrémisté a odpůrci očkování.

Mnichovští demonstranti dostali zákaz zneužívání nacistických symbolů:

Proti karanténním opatřením se protestovalo také ve Stuttgartu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video