Německá kancléřka Angela Merkelová (21.10.2018)

Německá kancléřka Angela Merkelová (21.10.2018) | foto: Reuters

Merkelová: Dokud se nevyřeší smrt novináře, nepošleme Saúdům zbraně

  • 187
Dokud nebude jasněji kolem smrti novináře Džamála Chášukdžího, nebude Německo dodávat Saúdské Arábii zbraně. Řekla to německá kancléřka Angela Merkelová s tím, že Německo tento čin odsuzuje.

„Za prvé odsuzujeme s co největším důrazem tento zločin,“ řekla kancléřka. „Za druhé cítíme naléhavou potřebu objasnit vše, co se stalo. Pachatelé nebyli potrestáni. Pokud jde o vývoz zbraní, nemůže se za nynějších okolností uskutečnit,“ zdůraznila Merkelová. Dodala, že Berlín bude další kroky konzultovat se zahraničními partnery.

Proti zbrojnímu vývozu do pouštního království se už v sobotu vyslovil německý ministr zahraničí Heiko Maas.

„Dokud vyšetřování probíhá, dokud nevíme, co se tam stalo, není důvod k pozitivním rozhodnutím ohledně vývozu zbraní do Saúdské Arábie,“ řekl ministr v televizi ARD. Zpochybnil tak zářijové rozhodnutí Berlína prodat do Rijádu německý dělostřelecký systém.

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit,přiznala Saúdská Arábie. Zemřel údajně po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Případ se podle Rjádu stal na svrchovaném saúdskoarabském území a ujme se ho saúdský soud.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video