Maďarský premiér Viktor Orbán (1. května 2020)

Maďarský premiér Viktor Orbán (1. května 2020) | foto: Reuters

Orbán tleská nacistickému pilotovi, snaží se vymazat temnou minulost země

  • 432
V Budapešti o víkendu pohřbili s poctami maďarského stíhacího pilota, jenž za druhé světové války bojoval pod velením nacistického Německa a podílel se na sestřelení mnoha sovětských a amerických letadel. Maďarský premiér Viktor Orbán pilota označil za hrdinu národa. Podle odborníků jde o další z Orbánových pokusů o rehabilitaci pohnuté historie země za diktatury.

Endre Frankó, jenž zemřel koncem prosince v sedmadevadesáti letech, byl posledním žijícím veteránem z elitní 101. divize maďarských vzdušných sil přezdívané „Puma“. Ta byla sestavena v březnu 1944 po okupaci dříve spřáteleného Maďarska německou armádou.

Jednotka, jejíž piloti létali na strojích Messerschmitt Bf 109, má na svědomí sestřelení 108 amerických stíhaček a bombardérů. Sloužili v ní převážně ti nejlepší a nejzkušenější stíhací piloti Maďarska.

Poté, co do spojeneckých zemí Německa začala koncem roku 1944 postupovat Rudá armáda, bojovala tato letka také s letectvem SSSR.

Frankó do divize vstoupil ve svých jednadvaceti letech. Do první operace nad Rakouskem a Maďarskem ho velitelé podle listu The Times poslali po pouhých šesti hodinách výcviku ve vzduchu. V květnu 1945 Frankóa zajali Američané na německo-rakouských hranicích.

Frankóův pohřeb se uskutečnil v sobotu. Na jeho počest se oblohou přehnala trojice stíhaček maďarského letectva. Orbán vzdal někdejšímu pilotovi poctu a citoval heslo 101. divize: „Naším velitelem je odvaha a naším společníkem štěstí“.

Premiér Orbán označil Frankóa za hrdinu národa:

Orbán Frankóa označila za rytíře (v originále vitéz) s odkazem na řád za zásluhy vytvořený v roce 1920 pravicovým diktátorem Miklósem Horthym. „Hrdina z divize Puma, jenž je nyní v nebi,“ napsal maďarský premiér.

Pocta, která se Frankóovi v den pohřbu dostala, je podle odborníků velmi symbolická. Minulé maďarské vlády se totiž zdráhaly na temnou kapitolu v minulosti země upozorňovat. Historička Eva Baloghová uvedla, že „je děsivé, že Orbán poctil osobnost, která bojovala za nacistickou okupaci“.

Na Frankóovu počest přeletěla nad Budapeští trojice stíhaček:

Orbán chce vymazat podíl Maďarska na zločinech

Orbán se v posledních letech snaží očistit pověst Horthyho, kterého označil za „výjimečného vlastence“. Podle Baloghové se premiér snaží vymazat podíl Maďarska na holokaustu. „Rehabilitace bez fanfár probíhá už v posledních čtyřech letech,“ uvedla Baloghová.

Anděl z Budapešti. Španělský diplomat zachránil tisíce Židů před smrtí

„Orbánova vláda pohlíží na současnou maďarskou armádu jako na právoplatného dědice vojsk, která bojovala po boku nacistického Německa, a je hrdá na jejich úspěchy,“ dodala historička.

Za vlády Horthyho, jenž funkci hlavy státu vykonával v letech 1920 až 1944, se Maďarsko spojilo s hitlerovským Německem a Mussoliniho Itálií a bylo odměněno částmi Československa, které ztratilo po první světové válce. Země se k Ose formálně připojila na konci roku 1940.

Maďarské ozbrojené síly bojovaly po boku Wehrmachtu na východní frontě, ale v březnu 1944 Hitler v obavě, že se Budapešť dohodne na uzavření míru s Moskvou, Maďarsko v rámci operace Margarethe napadl.

Horthy, ze kterého se stala loutka německé okupace, se smířil s deportací až 437 tisíc maďarských židů do Osvětimi. Na podzim 1944 byl pod nátlakem nucen abdikovat ve prospěch maďarského fašisty Ference Szálasiho. V květnu 1945 Horthyho zadržela americká armáda.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video