Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Němec dva roky ukrýval mrtvolu matky ve sklepě, aby mohl brát její důchod

  • 33
Muž v Berlíně čelí podezření, že po více než dva roky schovával ve sklepě svého domu tělo mrtvé matky, aby pobíral její důchod. Policie případ vyšetřuje jako podvod a porušení zákona o pohřebnictví. Podezřelý uvedl, že pouze plnil matčinu poslední vůli.

Pětaosmdesátiletá Gerda Anna Marie M. podle pitvy zemřela přirozenou smrtí někdy na začátku roku 2017. Její 57letý syn Uwe ji nepohřbil, ale uložil do podomácku vyrobené truhly ve sklepní kóji svého činžovního domu v berlínské čtvrti Pankow. Tělo nabalzamoval a předešel tak případnému pachu. 

„Jel jsem do OBI, nakoupil pár prken a vyrobil jsem jí rakev,“ sdělil deníku Bild muž, který je jinak v invalidním důchodu a má potíže platit nájem. 

Jeho sousedé celou dobu nic netušili, neboť jim řekl, že matka tráví stáří ve Španělsku. „Má matka to tak chtěla, splnil jsem její poslední vůli,“ dodal s tím, že každý měsíc si takto přišel na necelých 1 500 eur (38 800 Kč). 

Policisté se o počínání muže dozvěděli náhodou. Byli přivoláni známým, který se s dotyčným pohádal. V bytě a ve sklepě následně provedli prohlídku, protože zjistili, že jeho nezvěstná matka je tam nahlášená. 

Policejní mluvčí případ označila za „hrůzostrašný“. Dodala, že muž se dopustil přestupku, neboť legislativa nařizuje zemřelé pohřbít. Server bz-berlin.de označil kauzu za „neuvěřitelný příběh“. 

S případem schované mrtvoly se německá metropole setkala už dříve. Loni v dubnu byl na doživotí odsouzen tamní vetešník, který zastřelil seniora, tělo léta ukrýval v mrazáku a každý měsíc inkasoval jeho penzi. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video